200x200

اللهم صل على سيدنا محمد وعلى ال سيدنا محمد
 • suatu lakonan sementara

  waktu itu sentiasa dekat

 • Mencari jalan pulang

  "Wahai orang2 beriman, jagalah dirimu; kerana orang yang sesat itu tidak akan membahayakan dirimu apabila kamu telah mendapat petunjuk" (al-Maidah: 105)

 • Sabar

  (3 : 200 ) Sabar dan kuatkan kesabaranmu, dan bersiap siagalah

 • Jangan engkau marah

  La taghdob, be the strongest person on earth

 • Harta tak akan di bawa mati

  Sok sok Mungkar Nakir soal dalam kubur

induction tarbawi

Monday, June 28, 2010

Penyanyi: Opick
Tajuk Lirik Lagu: Bila Waktu Telah Berakhir

Bagaimana kau merasa bangga
Akan dunia yang sementara
Bagaimanakah bila semua hilang dan pergi
Meninggalkan dirimu

Bagaimanakah bila saatnya
Waktu terhenti tak kau sadari
Masikah ada jalan bagimu untuk kembali
Mengulangkan masa lalu
[ Bila Waktu Telah Berakhir lyric found on www.lirik.my ]

Dunia dipenuhi dengan hiasan
Semua dan segala yang ada akan
Kembali padaNya

* Bila waktu tlah memanggil
Teman sejati hanyalah amal
Bila waktu telah terhenti
Teman sejati tinggallah sepi
kongsi baca : Ramadhan Kareem dari Bro UIA

Subjects that are lingering
~fasobrun jamil
~Infiru.. infiru... infiru...
~Think kemboja and Palestin
~ikhlas
~Grab the chance
~Habis baik
~tinggi matlamatnya, tinggilah cabarannya
~La taghdob
~fasobrun jamil

Langit menjenguk

Wednesday, June 23, 2010
Bismillahirrahmanirrahim..

Selawat dan salam ke atas junjungan mulia Nabi Muhammad s.a.w..


Langit menjenguk dunia,
ada manusia
yang dijemput menjadi tetamu Allah di haramain,

ada yang sedang berusrah menyegarkan rohani,
ada yang sedang bersolat menghadap Ilahi,
ada yang sedang bermesyuarat menyusun strategi,
ada yang berperah otak mencari idea,
tak kurang juga,
yang sedang menyiapkan diri.

Di sudut yang lain,
Langit menjenguk,
ada yang sedang berjuang untuk terus hidup,

ada yang masih berperang dengan diri sendiri,
dan masih ada juga...
yang terus memanjakan diri,
seperti hidup tak akan mati.


Allahu Allah. Bila terasa tiada booster untuk melakukan sesuatu, saya suka menyelak isu-isu konspirasi. Konspirasi tetap suatu teori, namun kesannya ade umph. Membuka minda, menyelongkar isu, dan menimbulkan tanda tanya. Akhir sekali, dapat jawapan yang ini : diri masih ketinggalan jauh ke belakang. Apabila mereka memerihalkan Bilderberg, kejatuhan ekonomi Greece, Kyrgyz dan Uzbez, Jahbulon, dan lain-lain lagi, diri hanya mampu termangu mengikuti.

Dunia kini di hujung jari, rugilah kalau kita tak ikuti, bila ilmu sebegini tak dicari...

Gunakan ruang dan peluang, selagi hayat dikandung badan. InsyaAllah.

Mari raikan budaya ilmu.

Jom belajar korek IP dan fikir-fikir kat entri bradokapak yang ini, isu hangat konspirasi kat blog ibnuyacob, dan tak kurang juga blog-blog kritis irnizar,rijal82, seutastasbih, dan macam-macam lg....

Suka juga membaca komen-komen yang membina. Juga turut berterima kasih kepada pemberi-pemberi komen blog ibnuyacob yang menginsafkan.

PR, PRU13, Sachs, Rothschild, dan anaknya di Malaysia?

Tuesday, June 22, 2010
sumber dan info yang lebih lanjut : ibnuyacob

Teori PRU 2011 : Pakatan Rakyat VS Rothschild

Sekiranya Pakatan Rakyat (PR) memenangi PRU13 yang dijangka pada 2011, maka realiti pertama yang bakal dihadapi oleh kepimpinan tertinggi ialah pengaruh agen-agen Rothschild yang menguasai sistem ekonomi di Malaysia.

Dengan pengaruh ini, bermakna PR terpaksa menghadapi krisis ekonomi yang bakal dicetuskan oleh gengster-gengster bank dari Rothschild jika sekiranya dasar-dasar ekonomi yang diminta oleh mereka (gengster) tidak dipenuhi oleh kerajaan PR.

Kejatuhan ekonomi mendadak selepas kemenangan PR 2011 akan mewujudkan krisis kepercayaan yang kronik terhadap kredibiliti kepimpinan Pakatan Rakyat.

Ilmu ekonomi dunia yang dibina oleh Yahudi Zionis bermula dengan bank. Bank dijadikan sumber kekuatan dan kayu ukur kepada kejayaan ekonomi sesebuah negara walaupun negara tersebut mempunyai minyak. Menguasai bank-bank dalam sesebuah negara bermakna menguasai keseluruhan nyawa ekonomi negara tersebut. Ini kerana bank memegang poket simpanan rakyat dan geran-geran harta rakyat yang dicagarkan.

Kesimpulannya, sekiranya PR menang, ia belum boleh lagi menarik nafas lega kerana seluruh ekonomi Malaysia dikuasai gengster-gengster asing.

Selain itu, pemimpin-pemimpin PR juga harus meneliti semula mesej ucapan dari Baron David de Rothschild tentang Malaysia pada Mac 2006 lalu;

“This new office reinforces our long term presence and commitment to Malaysia. We have great confidence in the Malaysian economy and look forward to growing our business.”

P/S : maklumat-maklumat tentang Rothschaild Malaysia tidak sulit, ia boleh didapati dari Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) dan majalah-majalah ekonomi tempatan.

Rejab

Monday, June 21, 2010
Ilmu yang baik, eloklah dipanjang-panjangkan dan sebarkan.

Jua sekadar memanjangkan entri dan tazkirah mengenai bulan mulia ini.

Untukku menulis, aku bukanlah ahli,

yang mengikuti disiplin ilmu agama dengan tertib.

Aku hanyalah seorang muslim di zaman yang disebut Nabi sebagai akhir zaman.

Sekadar berkongsi, selamat-selamat :)

Pengenalan bulan Rejab

sumber : Al-Azim.com, jabatan Mufti Melaka

Rejab bermakna kebesaran atau kemuliaan. Ia juga membawa maksud bulan yang dibesarkan atau dimuliakan.

Masyarakat jahiliyyah menamakan bulan ini dengan bulan Rejab mereka memuliakan dan menghormati bulan ini dengan mengharamkan pertumpahan darah di bulan Rejab. Bagi umat Islam, kita memperingati dan memuliakan Rejab sempena dengan peristiwa besar yang berlaku kepada Rasulullah s.a.w iaitu peristiwa Isra’ dan Mi’raj.Peristiwa penting bulan Rejab


1. Hijrah pertama

Hijrah ke Habsyah (Ethiopia) Pihak musyrikin Mekah meningkatkan tekanan dan ancaman kepada Rasulullah SAW dan mereka yang beriman kepada Rasulullah SAW pada ketika itu. Ada di kalangan sahabat yang mengadu kepada Rasulullah SAW tentang derita yang mereka tanggung lalu Rasulullah SAW memerintahkan agar mereka berhijrah ke negeri Habsyah.

Tujuan hijrah ini adalah untuk menyelamatkan iman dan keselamatan diri di samping untuk mencari tapak baru untuk Islam bertapak dan menyusun langkah untuk agenda seterusnya. Diantara mereka yang berhijrah ke Habsyah ialah Saidina Othman RA dan istrinya Roqiah anak Rasulullah SAW. Jumlah mereka adalah 14 orang termasuk 4 orang wanita. Habsyah dipilih adalah kerana rajanya dikenali dengan toleransi dan sikap terbukanya.


2. peristiwa Isra' Mi'raj

Isra'dan Mi'raj ertinya Rasulullah SAW dijalankan dari Mekah ke Baitulmuqaddis di waktu malam dan diangkat ke langit bertemu Allah SWT dan untuk mengambil kewajipan solat 5 waktu dari Allah SWT.

Dalam menentukan tarikh bila berlakunya peristiwa ini, sebahagian ulama mengatakan pada 27 RabiulAkhir; sebahagian ulama mengatakan pada 17 RabiulAwal; sebahagian ulama mengatakan 29 Ramadhan; sebahagian ulama mengatakan pada 27 Rejab dan sebahagian ulama yang lain mengatakan pada tanggal-tanggal selain dari yang tersebut.


3. peristiwa Perang Tabuk

Tabuk adalah mengambil nama sempena nama satu tempat di Utara Semenanjung Arab di mana Rasulullah SAW dan 30 ribu tentera Islam berkumpul. Tidak berlaku pertempuran kerana tentera Rom telah melarikan diri kerana takut dan gerun kepada kekuatan dan kecekalan tentera Islam yang sanggup menghadapi berbagai kesukaran

-menurut ustaz Muhadir, Perang Tabuk berlaku selepas perang Mu'tah.

4.Pembebasan Baitul Maqdis

Baitul Muqaddis telah dibuka pada zaman Saidina Umar Al-Khattab RA di zaman pemerintahannya. Akibat kelalaian dan perpecahan uamat Islam di zaman pemerintahan Abasiyah, umat Kristian (tentera Salib) telah melakukan serangan demi serangan ke atas Baitul Muqaddis dan akhirnya dapat menawan kota suci Baitul Muqaddis setelah 500 tahun dikuasai oleh pemerintahan Islam. Tentera Salib telah menduduki Baitul Muqaddis hampir 60 tahun sebelum dibebaskan kembali oleh panglima Islam terkenal Salehuddin Al-Ayubi. Beliau telah berjaya menawan kembali Baitul Muqaddis dari tangan tentera Salib pada hari Jumaat, 27 Rejab 583H. Dan pada tahun 1967 bersamaan 1387H umat Yahudi pula menawan Baitul Muqaddis (Palestin) dan menamakan negara baru mereka dengan nama Israel.

-oleh Salahuddin al-Ayyubi pada 27 rejab 583H

5. Kelahiran Imam Syafie
-Nama sebenar Imam Syafie RH ialah Muhammad bin Idris. Beliau lahir di Ghuzah, Palestin pada tahun 150H
bersamaan 767 Masehi dalam bulan Rejab. Beliau adalah salah seorang dari empat imam mazhab yang besar
dalam dunia Feqah. Malaysia mengamalkan mazhab Syafie. Diantara peninggalan imam Syafie RH yang tiada ternilai harganya dan menjadi rujukan sehingga sekarang ialah kitab al-Umm.

(waktu kecik2 dulu, suka sangat hafal nama imam syafie.. sebab ada nama ayah kat situ :D)

Align Center

dulu2, pernah ustaz pesan..sebelum bulan Ramadhan, eloklah kalau bulan rejab dan syaban di dijadikan medan latihan.. melembutkan mana yang keras.. sungguh, perjalanan kita masih jauh.. Allah sangat sayang akan hamba-hamba-Nya.. Semoga Allah menguatkan kita semua dalam berhijrah pada-NYA!

Allahuakbar!

salam rejab...
kay bee,kuantan.

Mengetuk pintu hati yang tidur...

Mengutuk pintu hati yang tidur...

(Entri ini lebih bertujuan supaya pintu hati sendiri diketuk...harap maklum ya...)

Tazkirah pertama oleh Us Zuridan, di mana dia huraikan 5 dugaan orang mukmin..

1. Orang mukmin yang dengki,
- Hasad dengki memakan kebaikan, sepertimana kayu dimakan api..
- Boleh merosakkan amalan dan perjuangan
2. Orang munafiq
3. Orang kafir
4. Syaitan
-Menyesatkan manusia
5. Nafsu

Tazkirah kedua berbentuk semangat oleh Us Yusof, yang berkisar mengenai Rijalut Taghyir..

Rijalut Taghyir - Pemuda Ejen Perubahan

Pemuda merupakan tenaga dan masa hadapan kepada perjuangan, dan pemuda perlu melengkapkan diri dengan beberapa perkara.. Ilmu, aqidah perjuangan yang mantap, ‘amal jama’ie, ‘amal siyasi, kebajikan, dan dakwah... Jati diri muslim dalam soal pembinaan akhlaq yang mulia dan tarbiah yang berksan akan membantu melahirkan ‘amilin dan ‘amilat yang mempunyai modal dari segi ilmu, iman, dan akhlak... Pemuda, tenaga harapan dan masa hadapan, perlu ada kesinambungan bekerja dengan orang-orang yang lebih lama.


Tekan ustaz lagi, sebagai seorang pemuda yang masih lagi belajar, perlu ada beberapa tujuan dan matlamat iaitu menjadi pelajar yang terbaik akademik, di samping keutamaan - menjadi hamba Allah yang terbaik, dan menggabungkan diri ke dalam jemaah. Dalam apa-apa perkara yang kita lakukan, perlu bermatlamatkan u‘budiyyah kepada Allah. (iaitu setiap yang dilakukan perlu mengikut batasan yang Allah tetapkan), dan wala’(taat) kepada Allah dan Rasul-Nya.

Menurut ustaz, perlaksaan kerja dakwah ketika di IPT hanya merangkumi 25% sahaja dari seumur hidup, dan lebihan tersebut dibahagikan kepada masa kerja 25%, anak 25%, dan kahwin 25%.

Ustaz ada membentangkan statistik anak luar nikah yang sangat tinggi kini (saya tidak membuat catatan), tapi jika dirujuk majalah milenia muslim keluaran jun 2010, statistik anak luar nikah pada setiap hari ialah seramai 47 orang! Dan ustaz turut menyuntik kesedaran ambil peduli dengan membentangkan bahawa kira-kira 2.2 juta warga Malaysia tidak turun mengundi.


Satu muhasabah dan suntikan semangat dari ustaz buat para pendengar tazkirah. Syukran ustaz. Semoga Allah mengurniakan kekuatan buat ustaz dalam meneruskan gerak kerja Islam dan dakwah.

Satu perkongsian terutama untuk diri ini khasnya. Yang selalu tidur dan lena dalan jaga. Benar hidayah itu milik Allah, namun kita perlu dan mampu berusaha untuk mendapatkannya. :)

Salam sayang.

Apa bagusnya fb didelete?

Baru-baru ni, selalu dapat mesej...

fb mengundang banyak dosa dan maksiat..

guna fb menguntungkan yahudi dan israel..

fb eksplotasi maklumat...

fb simpan data pengguna..

fb buang masa..

fb setan besar yang bertenggek kat skrin laptop..

fb langit terbuka..

tapi,

fb tempat menyebar maklumat ringkas dan cepat,

fb tempat jumpa kawan lama.. ( amalan berbalik kepada niatlah kan..)

fb tempat berdakwah... (wallahu'alam..)

fb seronok..

fb tempat nak kongsi gambar..

fb tempat nak kenal orang2 yang terkenal dengan lebih dekat..

fb tempat nak tahu isu-isu yang hangat dan terbaru..baiknya ada juga yang buruk,

buruknya ada juga yang baik,

jadi sahabat2/kawan2/bakal2 pemimpin yang saya hormati dan kasihi..

ape pendapat tuan dan puan mengenai facebook ini?

saya rimas dan benci tersepit sebegini

jadi cepat lepaskan diri saya dari dibelenggu sebegini

pertolongan anda suatu sedekah

:)

to share is to care

Puisi - Gula sudah habis

Berita minggu,
Sanggar Kreatif
Ahad 20 Jun 2010

Gula oh gula
kemana kau menghilang
adakah dicuri semut jalang
atau tersembunyi di balik kelung
harga naik peroleh untung

Semut oh semut
merayap-rayap mencari gula
kerja kuat bagai nak gila
menghurung dan dihurung
seakan-akan sekawan burung
mencari rezeki seawal pagi
manusia tersenyum senang hati
harga gula naikkan lagi

Manusia oh manusia
makan duit sesuka hati
gaya lagak macam tak akan mati
Halal haram tolak ke tepi
bila ditangkap baru mengerti
sorokkan gula berkati-kati

Mohd Saipuddin Sulaiman
UKM Bangi

Sunnah hasanah and sunnah sayyi’ah: Online

Sunday, June 20, 2010

reblogged from kanzenki.tumblr

‘Whoever starts a good thing in Islam, and others do likewise after him, there will be written for him a reward like that of those who followed him, without it detracting in the least from their reward. Whoever starts a bad thing in Islam, and others do likewise after him, there will be written for him a burden of sin like that of those who followed him, without it detracting in the least from their burden.’” (Reported by Muslim, no. 1017)

The above hadith is actually mentioning about sunnah hasanah (good practices) and sunnah sayyi’ah (bad practices). So when you do certain things and if somebody follows the same practice, you’ll either gain reward or (na’udzubillah) sin for it. Same thing goes for the followers too. When they do the same thing as you did, and someone else is following them, then you and your followers will gain the same reward for the good thing or will just burden you with sins if it’s something bad. And it applies to the followers of your followers’ followers too and their followers and so on and so forth. Hope I’m not confusing anyone with the explanation :P. So here’s a picture aid:

But beware, it can be more branched out than what the picture is showing.

In regards to that, a friend of mine wrote this on his blog as a reminder about all the small things that we do online especially in Facebook can actually gain you a lot of hasanahs or it can lead to something bad.

Be careful in clicking the ‘share’ button in Facebook, because with everything we share, comes an akhirah ‘investment’ that won’t be neglected. “Whoever invites towards wrongdoing, the sin of which he is guilty would be equal to the sins of the all those who followed him.”

Similarly, if you share something good, you’ll get your dividend in the hereafter, as long as someone keeps doing it. It’s the best business ever done; zero capital and zero risk. “Whoever invites towards righteousness, his reward would be equal to the rewards of all those who followed him.”

Also, be careful in clicking ‘like’ in Facebook status, because the lowest level of iman is silent resentments towards the wrongdoings. Where is our iman then if we ‘like’ it?

“Whoever sees something evil should change it with his hand. If he cannot, then with his tongue; and if he cannot do even that, then [he should hate it] in his heart. And that is the weakest degree of faith.” (Muslim)


Moral of the story : Beware of your doings. A click or whatsoever also be counted there-in the Day of Judgement.

Advice to me myself : Wal'asr and think positive. Action!

Atim Tetamu Rejab

Thursday, June 17, 2010
Al-fatihah.

Atim, fatimah Zurwanti bt Zulkifli, telah pergi menghadap Ilahi.

Rakan sekerja semasa di matriks.

Sahabat dan kenalan usrah. Mesra orangnya.

Semoga Allah merahmati dikai, adik dan sahabat.

Pemergianmu membawa seribu keinsafan, membangkitkan jiwa-jiwa lena.

Allahummaghfirlaha warhamha wa'a fiha wa'fu anha

Al-Fatihah

Ukhuwwah kita sampai ke syurga...

Indahnya nikmat berukhuuwah dalam usrah...

boleh rujuk entri sahabat arwah yang lebih rapat... Along Fatimah, Akh Majdi, Ukht Najibah, Akh Syafiq

154. Dan janganlah kamu mengatakan terhadap orang-orang yang gugur di jalan Allah, (bahwa mereka itu ) mati; bahkan (sebenarnya) mereka itu hidup[100], tetapi kamu tidak menyedarinya (Al-Baqarah : 154)

Semoga alfatihah, doa, dan solat jenazah kita dikira sbg sedekah yang berharga buatnya...

Ampun maaf zahir dan batin buat semua sahabat...

Adik Fatimah dalam kenangan 170610, hampir genap setahun arwah Nabil ke sana 020709.
Darul,
menghitung baki usia.

Jom tulis pasal posting :)

Sunday, June 13, 2010
Salam penyubur kasih, pembuka bicara.

Selawat dan salam ke atas Nabi Muhammad s.a.w. :)

Alhamdulillah, vacational posting dah beberapa minggu selesai. Dari dulu dah berhajat nak coret beberapa perkara kat sini. Bagi yang belum/tengah buat, selamat menghabiskan posting anda~ Pada yang sibuk menyiapkan report, khasnya buat Yana, selamat!! chaiyok~

Mula-mula tengok report memang blur. Dah tengok tutup balik. Pergi library pinjam buku. Buka buku, terus bersinar-sinar mata nak buat report. Semua point report terbentang sebijik-sebijik. Alhamdulillah. Bagi yang sempat pergi library tu, aq cadangkan buku ni :

~ Essentials of Pharmacy Management (kulit keras)
~Buku Teks Pharmaceutical Practice (pun boleh guna jugak...)Bila duduk buat report, baru rasa macam nak bukak farmasi sendiri. Kalau duduk farmasi, tak rasa pun macam tu, tapi rasa macam nak jadi pekerja farmasi sepenuh masa. Seronok je jadi cashier kat farmasi tu. Hehe. Kerja mudah je, bila orang datang, kita serbu. "Ye, nak ape?". Dulu-dulu pernah tak selesa bila promoter datang dekat-dekat, tapi kalini diri sendiri pulak jadi promoter. Betullah kata miss ann dulu-dulu sewaktu perhimpunan kat sekolah, what goes round comes round. Baru tahu selok belok asas-asas nak buka kedai, dari layout yang macam mana, lighting pun mempengaruhi, bentuk floor plan, staffing, kedudukan ubat-ubat, dan yang lain-lain.Kalau sebelum ni bila masuk farmasi, just tengok cantik atau tak dan banyak barang ke tak. Rupa-rupanya bila nak buat report baru sedar setiap inci bahagian farmasi itu dititikberatkan dalam menjana untung sebanyak mungkin! Huhu. Banyak istilah baru yang jumpa dalam buku, impulse product, cross selling, free plan, grid plan, traffic flow, dan lain-lain. Untuk kawan-kawan rx8, rajin-rajinlah buka GKU, panjang berjela cikgu-cikgu yang dah siap dulu posting turunkan ilmu report kat situ. Huhu. Terima kasih korang~ mas, husna, fatt, faizah.. dan tak lupa juga timi yang dirindui. Hehe.

Aku nak bagi beberapa contoh... Contohnya macam impulse product. Impulse product ni bleh dikatakan product fast moving, dan bila orang tengok je, kebarangkalian orang akan beli. Itulah sebab namanya impulse. Tengok sekali, nak beli. SubhanALLAh, cepat betul sistem saraf manusia berfungsi, tengok sekali pun boleh nak beli terus. Barang-barang macam ni elok diletakkan di belakang atau di depan kaunter. Kalau kat farmasi tu, ada coklat-coklat depan kaunter, dan makanan minda belakang kaunter (contohnya macam jus tok guru). Semua ni sebab nak boost sales kita, bagi banyak untung~Cross selling pulak letak barang yang berkaitan dekat-dekat. Free floor plan (ada lagi satu term yang lebih tepat..tapi tak ingat..maaf..) pula selalunya untuk farmasi yang mementingkan interior design manakala grid plan adalah plak untuk stor dadah kebiasaannya. Bila cakap floor plan, alhamduliLlah makin takjub dengan ilmu baru..iaitu - kenapa tempat ni kena besar, kenapa ruang/department ni kena kecik... sebab dia untuk meninggikan dan mengurangkan traffic flow. yang ni pun istilah baru jugak.. :) dalam kedai pun ada traffic flow, macam-macam.. :)

Dan AlhamduliLlah jugak, banyak didedahkan dengan ubat-ubat ni. Jenis-jenis OCP (pil perancang)- marvellon, diane, , econazine, ubat sakit tekak (difflam) ada yang hijau, ada warna merah (antibiotik), voren -diclofenac, ventolin, asthalin, ecocort, lovastatin, ubat selsema (clarinase, clarityne-nama generic dia korang ingat tak? start dari huruf L rasanya.. ), analgesic(panadol(ori), panamol, ibuprofen..dll) ,novomin (utk travellers), diabetmin(ubat diabetes..) dan lain-lain..... Kalau nak banding dengan aisyah, memang sikit sangat ubat yang aq ingat.. sebab aisyah lagi expert.. siap hafal ubat dengan berapa dos dia dan Hcl atau tak.. Hehe.. mana sama orang yang dah ada pengalaman dan yang baru cari pengalaman..betul tak? Ubat yang dihafal ni ubat mudah-mudah lagi.. tak masuk clinical lagi, dengan ubat with narrow therapeutic index..

Supplemen pun lebih kurang. Alhamdulillah sangat, sebelum habis posting, sempat tasmi' beberapa kali dengan akak-akak farmasi tu... mana taknya, setiap kali shift diorang bertukar, aq tanya soalan yang sama, tapi dengan akak yang lain-lain...

3 ubat yang ada di kaunter..packaging sendiri
-EPO (evening primrose oil..) untuk stabilkan hormon
-Lecithin untuk pecahkan lemak..
-Minyak ikan... hm... adui... untuk ape ek? tak sure..

Vitamin dan supplemen
Glucosamine dan Chondroitin.. supplemen untuk sakit sendi.. Satu bina tulang rawan, satu bina air celah-celah tulang tu..
Vitamin C ..agen anti free radical, fight disease..
Vitamin C redoxon yang soluble tu ramai jugak orang minta...
Vitamin B.. energy and mind..
Vitamin yang paling bagus.. of course multi vitamin :)
Celery.. boleh tolong sakit sendi...
Folic acid.. supplemen tambahan untuk ibu yang bakal mengandung dan bakal bayi dalam kandungan

Bila fikir-fikir balik, seronok, sangat seronok. Seronok dapat tolong orang. Walaupun satu hari nanti bila jadi farmasi kita jual ubat-ubat tu, tapi masih tolong jugak kan? Tolong jual :) Kalau kita tak jual, kat mana diorang nak beli ubat-ubat untuk kesihatan. Nilah yang dikatakan kitaran hidup, kita memang tak boleh hidup dengan 2 kaki sendiri tanpa bantuan orang lain... mutualisme.

Ada satu insiden yang menarik sebelum saya habis posting.. masa tu dah reti guna mesin cash.. ada kakak nak beli pregnancy test... bila tanya harga, dia sebut.. "insyaALLAH, insyaALLAH.." Aq yang tengah uruskan wang tu tak dengar jelas, jadi aq tanya.. "Ha? Apa dia kak?" Kakak tu jawab.. "InsyaALLAH..doalah akak ngandung dik! " "Hehe.InsyaALLAh" tersenyum aq kat situ. Semoga kakak tu dapat baby nanti :)


Alhamdulillah Alhamdulillah. Jutaan penghargaan kepada Pn Salasiah yang terima aq untuk posting, Kak Ita, Kak Hanim, Kak Siti, dan Asmidar yang banyak tolong bagitahu fungsi dan kegunaan produk. Kakak-kakak yang baik...banyak teladan dari mereka.. Panjang umur, kita jumpa lagi. Semoga Allah membalas dan memberkati usaha baik kalian..dan semoga farmasi tu lebih untung lagi..amin..! Juga tak lupa kepada Liana Rosli.. yang banyak bagi tunjuk ajar before start posting situ.. Hehe..macam ucapan penghargaan buku skrap pulak.. Syukran syukran!

p.s : Lepas ni nak tunggu tulisan kawan-kawan rx8 pasal posting pulakHudaidris,
1 rejab,
menghitung hari dan amal.

Provokasi bertempat

Salam penyubur kasih, pemanis bicara.

Selawat dan salam ke atas junjungan mulia Nabi Muhammad s.a.w :)

Merenung di balik kaca,
Dia berkata-kata.
Menghurai sesuatu.
Provokasi katanya.

Pemudi itu bertanya, betulkah?

Bermain emosi,
Jua psikologi,
Padahal empunya diri,
Sudah tahu apa yang dicari.

Pemudi itu tertanya-tanya, perlukah?

Hati-hati dengan kata,
Andainya semua janji sia-sia,
Cukuplah laku cermin segala,
Siapa kita di depan dunia.

Saya yang melihat, mempelajari sesuatu.

Janji biar ditepat.
Provokasi biar bertempat.
Tak perlu nak cepat.
InsyaALLAH hasilnya dapat.


Muhasabah petang...


Darul,
sebelum 1 Rejab,
2010.


seuntai kata untuk dirasa 2

Saturday, June 12, 2010
Ikutlah quran dan sunnah, jaga akhlaq, jaga muamalat, jaga diri... -Kak Nuura'
kenangan manis

Semangat Demonstrasi

dari blog ustaz pahrol gentarasa


Setelah pulang daripada demonstrasi anti-Yahudi, seorang Pak Cik berbual dengan saya sewaktu sama-sama menunggu giliran mendapat rawatan di sebuah klinik.
“Puas hati. Kami dah bakar bendera Israel. Hancur luluh dibuatnya. Gambar PM Israel pun banyak yang kami robek-robekkan. Kalaulah tidak mengenangkan undang-undang, kami dah bakar kedutaan Amerika. Tapi kami masih rasional.”
Saya mengangguk-angguk kepala sahaja.

“Tel Aviv akan bergegar minggu ini dengan demonstrasi oleh seluruh dunia Islam. Dijangka banyak lagi siri demonstrasi akan diatur minggu hadapan. Awak jangan lepas peluang.”
Saya mengangguk kepala. Mungkin kerana demam, saya banyak diam. Lagipun saya telah berjanji pada diri, dalam berinteraksi perlu menjadi pendengar.
“Eh, awak tidak ada respons langsung. Baru demam sikit… janganlah begitu. Rakyat Palestin dibom, ditembak dan disekat bekalan makanan dan keperluan. Itu lagi teruk.”

Kali ini saya senyum. Saya bersuara perlahan, “saya sokong tindakan Pak Cik dan demonstrasi menyatakan pendirian kita menentang kekejaman Yahudi.”
“Bagus. Suara saya serak melaungkan takbir semalam. Dada ni sakit-sakit sejak akhir ni.”
“Kenapa Pak Cik?”
“Rokok dik. Semuanya fasal rokok ni.”
“Pak Cik hisap rokok apa?” saya mula teruja untuk berbual.
“Masih Winston. Dah sebati sejak dulu.”
Winston from America?” bisik saya perlahan.
Kali ini Pak Cik tu pula mengangguk-angguk.

“Sakit-sakit Pak cik pun masih kuat berdemonstrasi. Apa pandangan adik tentang demonstrasi ini?” kilasnya mengalih arah perbualan.
“Ada langkah yang lebih utama dan pertama daripada itu,” tegas saya.
“Apa dia?”
“Solat Subuh berjemaah.”

“Kita cakap bab jihad, awak bercakap bab ibadat.” Muka pak Cik itu mula memerah. Tangannya mula digenggam.
“Jihad dan ibadat tidak terpisah. Bahkan ibadat itulah yang akan membangunkan roh jihad yang sejati.”
“Kita mesti sanggup memikul senjata.”
“Betul. Tetapi kuakkan dulu selimut menutup umat yang masih tidur menjelang Subuh.”
“Saya tak faham.”

“Pak Cik, Israel mesti ditentang menurut kaedah yang menyakitkan mereka.”
“Apa yang menyakitkan mereka?”
“Mereka bimbang sekiranya bilangan orang Islam yang solat subuh berjemaah sama dengan bilangan orang Islam yang solat Jumaat! Ini diakui oleh cerdik pandai mereka sendiri.”
“Jadi?”
“Sebaik-baik ‘demonstrasi’ ialah didik umat ini bersolat Subuh secara berjemaah di surau-surau dan masjid. Solat itu hubungan kita dengan Allah. Jangan harap musuh akan kalah, kalau Allah tidak bantu kita. Lihat di Badar, lihat di Khandak, bagaimana Rasulullah saw dan sahabat akrab dengan Allah. Lihat pula Salehuddin, lihat pula Muhammad al Fateh, bagaimana teguhnya mereka menjaga solat dan ibadat-ibadat khusus yang lain.”
Hampir terlupa saya pada janji diri untuk lebih mendengar. Saya menarik nafas panjang. Kembali merenung Pak Cuik tersebut dengan senyuman.

“Awak rasa bakar bendera Israel tak perlu? Mana kemarahan awak?”
“Bakar bendera Israel boleh saja. Ayuh, bakarlah. Tetapi jangan membakar rokok Amerika dan sekutu Yahudi yang lain lebih perlu. Cukup kalau sebulan sahaja umat Islam berhenti merokok, mungkin jumlahnya sudah berjuta-juta ringgit. Dan wang yang terkumpul itu hantarkan ke misi bantuan kemanusiaan ke Gaza!”
“Awak sindir saya?”

“Pak Cik saya tidak menyindir. Kebanyakan umat Islam, termasuk saya, hanya bencikan Yahudi pada mulut sahaja tetapi pada tindakan tidak.”
“Saya dah bertindak. Saya dah demonstrasi!”
Lagi-lagi ke situ fikirnya.
“Pak Cik dalam Al Quran, Allah tegaskan orang Yahudi itu tidak akan redha selagi kita umat Islam tidak mengikut cara hidup mereka.”
“Siapa kata kita ikut cara hidup mereka?”

“Pak Cik, lihat betul-betul. Apakah masyarakat kita telah bangunkan cara hidup Islam?”
“Kita orang Islam. Cara hidup kita mesti Islam.”
“Tidak Pak Cik. Ramai umat Islam yang tidak amalkan cara hidup cara Islam.”
“Contoh?”
“Dedah aurat, pergaulan bebas, riba, judi, arak, tinggal solat, budaya hedonisme dan dualisme masih berakar umbi dalam masyarakat kita. Lihat sahaja unsur tahyul, mistik, seks bebas dan gosip yang mendominasi media-media umat Islam. Tidak ikut cara hidup Islam bererti terperangkap dengan cara hidup isme kapitalis, sosialis mahupun liberalis.”

Pak Cik itu terkejut sedikit, lantas menyampuk, “mana Yahudinya. Awak kata Yahudi, tapi yang awak sebut golongan hedonis, liberalis, kapitalis dan sosialis?”
“Ketiga-tiga isme itu sama.”
“Sama?”
“Kesemuanya dicipta oleh golongan yang sama… ZionisYahudi!”
“Jadi demonstrasi ini tidak berfaedah?”

Saya menggeleng-gelengkan kepala perlahan.
“Ada faedahnya. Tetapi ia bermusim dan agak bersifat agak artifisial. Kita perlu agenda yang konsisten dan ‘genuine’.”
“Misalnya?”
“Ajak orang Islam serius solat lima waktu dengan penghayatannya sehingga dengan solat itu mampu meninggalkan kejahatan dan kemungkaran.”
“Lagi?”
“Tinggalkan riba, judi, arak dalam kehidupan umat Islam. Wanita Islam didakwah dan ditarbiah secara berhikmah untuk menutup aurat dalam ertikkata sebenar dan tinggalkan pergaulan bebas!”
“lagi?”

“Pak Cik, cara hidup Islam itu terlalu banyak. Dengan mengamalkannya satu persatu kita boleh ‘berdemonstrasi hari-hari’ terhadap atas Yahudi. Bila kita boikot cara hidup berseronok-seronok yakni hedonisme, ertinya kita boikot cara hidup Yahudi yang disalurkan melalui dalang-dalang mereka di Holywood.”
“Idola Amerika?”
“Ya. Juga idola kita yang meniru persis mereka. Bangsa yang leka berhibur akan mudah dijajah.”

Pak Cik itu batuk-batuk.
Saya urut belakangnya.
“Dah lama Pak Cik batuk? Berhentilah atau kurangkan perlahan-lahan ya Pak Cik?” kata saya seakan-akan merayu.
“Semangat Pak Cik kuat, saya doakan Pak Cik berjaya. Amin.”
“Tak terfikir pula saya begitu jauh kita dibius oleh cara hidup musuh yang kita benci.”
“Kadang-kadang musuh ketawa melihat kemarahan kita. Bangunkan remaja kita untuk solat subuh berjemaah, Yahudi akan sakit hati. Tutup aurat remaja perempuan kita, Yahudi akan sakit hati. Tinggalkan riba, judi, arak, pergaulan bebas, insya-Allah, Yahudi akan gigit jari.”

“Tetapi kalau cara hidup kita mengikut telunjuk jari mereka, Zionis akan ketawa sekalipun berlambak-lambak bendera mereka kita dibakar. Jeritan Allah hu Akbar dalam demonstrasi itu baik, bersemangat tetapi ucapan takbir dalam solat lima waktu lebih besar maknanya. Apakah Allah akan nilai laungan Allah hu Akbar daripada umat yang tidak solat? “

“Eh, kami yang demonstrasi semua solat…”
“Bukan itu maksud saya. Tetapi seluruh umat Islam ini. Saya risau kerana ada kajian menunjukkan 80% umat Islam sudah tidak solat. Itu yang tidak solat langsung. Bayangkan pula yang solat tanpa ilmu, tanpa penghayatan dan tanpa khusyuk? Jadi berapa kerat umat ini yang benar-benar kompeten menghadapi Zionis dalam erti kata sebenar?”

Giliran Pak Cik itu tiba. Dia melangkah perlahan menuju bilik rawatan. Ditinggalkan sendirian begitu, saya lontarkan pandangan ke luar klinik. Terus merenung dan berfikir. Masih terbayang wajah pemimpin-pemimpin dan para pengikut yang ramai dalam demonstrasi seperti yang dipaparkan di dada akhbar dan di kaca televisyen. Alangkah indahnya jika demonstrasi dibuat seusai solat Subuh berjemaah dan sebelum itu didahului oleh qiamulail dan qunut nazilah?

Dan kemudian setelah selesai berdemonstrasi, para pemimpin dan ribuan pengikutnya itu terus sahaja mengamalkan cara hidup Islam dalam diri, keluarga, jabatan, unit, organisasi, masyarakat dan bahagian masing-masing. Bukan hari itu sahaja… tetapi hari-hari. Setiap hari!

Ah, bagaimana umat ini hendak disedarkan bahawa mengamalkan cara hidup Islam itulah cara penentangan yang paling dibenci oleh Yahudi? Firman Allah:
“Sekali-kali tidak redha orang Yahudi dan Nasrani sehingga kamu mengikut millah (cara hidup) mereka.”
Dan alangkah baiknya jika jeritan Allah hu Akbar, dibuktikan dengan penegakan hukum Allah dalam seluruh sistem kehidupan sekali gus ‘mengecilkan’ pandangan akal sendiri dalam menyusun dan mengatur kehidupan ini?

40 hadith presented in poem

Thursday, June 3, 2010
reblogged from barukiglimpse.tumblrHere are the words to the poem:

1 Know that all actions are by intentions
2 And the deen was taught through angelic interventions
3 Islam is built on five pillars of might
4 And the angels while in our mother’s wombs did write
5 The deen rejects all types of innovation
6 And the heart is the limbs temptation or salvation
7 The religion is based all on advice sincere
8 And the sanctity of a Muslims blood is severe
9 We don’t ask about that which is obscure
10 And Allah only accepts that which is pure

11 We leave things that are doubtful and suspect
12 And things that don’t concern us, we don’t inspect
13 And to love for you, what I would love for me
14 And blood to never be spilt, except for three
15 And to speak only good, if not, then refrain
16 Anger is from the heat of hell, avoid its flames
17 Everything is to be done in an excellent fashion
18 Fear Allah everywhere, treat people with compassion
19 Everything that happens is only by Allahs permission
20 Hayaa was forever written, as every prophets vision

21 Believe in Allah and be steadfast
22 Perform halal, avoid haram, pray, and fast
23 Purification is equal to one half of our Iman,
24 And oppression was forbidden to Allah and man,
25 Everyone has something they can give in charity
26 Even picking up litter, a selfless rarity
27 sin is what makes your heart feel resistance and unease
28 Upon us is the Sunnah, in times of difference and disease
29 The tongue is the most common catalyst to the fire
30 About those things kept silent, we should not inquire

31 Show indifference to the world, you shall be of the Zuhaad,
32 There’s no initiating harm, or reciprocating harm to add,
33 Evidence is to be brought forth by the accuser,
34 And who sees munkar, must be its remover
35 Be the servents of Allah, all together as brothers
36 Allah is in your service, so long as you are for each other
37 And every good deed Allah takes and multiplies
38 And He is for His awliya, their hearing, hands and eyes
39 He has forgiven us duress, mistakes and what we forget
40 We are strangers in this world, don’t settle just yet

41 Perfection occurs, when passions fall in line with the Divine
42 And Allah will forgive all sins, and He will not mind


p.s : veryy nice, syukran broooo =)


siapakah dia...
siapakah dia...

manusia biasa berpotensi besar?dia yang ada otot kecil berkuasa raksasa! ??


dan

mesin kecil berkuasa tinggi!ape tu otot dan mesin?
dan siapakah dia yang ada otot / mesin?

cuba teka...kat sini pun ada jawapannya ~
p.s : Photoshop edisi cuba-cuba. Alhamdulillah, boleh la skit2 =) Jom cuba!

Perempuan Berkalong Sorban - Antara 2 Dimensi

Tuesday, June 1, 2010
Salam’alaik.

Salam dan Selawat ke atas junjungan Nabi Muhammad s.a.w.

Perempuan Berkalong Sorban. Izinkan saya pendekkan. PBS. Pernah dengar? Ya, PBS ialah movie Indonesia. Pernah tonton movienya?Saya diperkenalkan dengan cerita ini oleh seorang kakak beberapa minggu lepas. Dapat saya kesan dari keberanian dan kesungguhan dirinya, dia mendapat kesan percikan dari cerita ini sedikit sebanyak.

Hidup ini usah gantung sama laki-laki! (sedutan satu babak dari PBS)


Cerita tu mengajar akak... “Wanita juga boleh berjaya sebagaimana lelaki. Hidup ini usah gantung sama laki-laki! “dia mengulang petikan perbualan dari salah satu babak PBS.

Tidak dinafikan seseorang wanita @ muslimah itu perlu sentiasa ke hadapan. Dan saya dapat lihat ketokohan itu padanya. Seusai pertemuan penuh makna kami itu, saya tidak lupa untuk menyalin cerita ke cakera luit saya (copy to pendrive..bahasa Melayu kita mmg unik :) ). Bersemangatlah saya pulang ke rumah untuk menonton PBS.

Selesai menonton.

Ada beberapa point yang baik untuk diambil. Dan saya boleh kesan point-point yang dijiwai kakak tersebut.

Bersemangatlah saya ke tempat kerja(praktikal) dan menceritakan tentang cerita PBS kepada kawan-kawan sekerja. Mereka turut teruja.

Beberapa hari kemudian, saya berkongsi cerita itu dengan seorang sahabat rapat. Tetapi, dimensi lain pula yang saya peroleh.

“Cerita nilah yang liberal tu kan?”


LIBERAL? Perkataan 3 sukukata itu membuatkan berkali-kali saya terfikir. Cerita yang liberal?

Namun, setelah dihayati, mungkin benar maksud sahabat saya itu. Terdapat beberapa aksi dan adegan yang mengelirukan saya sebagai penonton yang merasakan filem ini filem Islamik.

Secara keseluruhan, filem ini mengisahkan tentang perjuangan hak-hak wanita untuk setaraf dengan lelaki.Wanita boleh berkuda... saya terima.

Wanita boleh pergi ke universiti dan perlukan pelajaran tinggi... saya terima.

Wanita boleh bekerja... saya terima.

Wanita menjadi ketua lebih dari lelaki... bab ini yang menghairankan. PBS memperlihatkan protes seorang pelajar apabila dia tidak dipilih menjadi ketua kelas sedangkan undi untuknya melebihi 1 dari lelaki itu. Bagi saya, kalaupun protes itu perlu, tapi logiklah kalau lelaki yang dipih menjadi ketua kerana sekolah yang digambarkan ialah pesantren-sekolah pondok.


Kemasukan buku-buku asing ke pesantren, yang akhirnya boleh dipustakakan di pustaka pesantren tersebut... babak ni, saya antara terima dan tidak. Kemasukan buku-buku asing ternyata lebih membuka fikiran warga perempuan, namun disiplin pembelajaran pondok yang mementingkan keaslian perlu juga dipelihara.

Bila sahabat saya timbulkan mengenai LIBERAL itu, saya dapat terima dengan bersandarkan dengan babak terakhir yang saya sebut di atas. Saya rujuk semula risalah-risalah mengenai liberal, dan sampai pada titik bahawa liberal ini merupakan kebebasan dalam penghayatan agama.

Jika dibandingkan dengan misi-misi kumpulan NGO “KAKAK dalam ISLAM”, terdapat beberapa persamaan misinya dengan input-input dari PBS. Antaranya :

1. Sisters in Islam (SIS) is a group of Muslim women committed to promoting the rights of women within the framework of Islam. Our efforts to promote the rights of Muslim women are based on the principles of equality, justice and freedom enjoined by the Qur’an as made evident during our study of the holy text.

2. We are deeply saddened that religion has been used to justify cultural practices and values that regard women as inferior and subordinate to men and we believe that this has been made possible because men have had exclusive control over the interpretation of the text of the Qur’an.

3. • To eliminate injustice and discrimination against women by changing practices and values that regard women as inferior to men; (mengubah nilai dan konsep ini dapat mengelirukan penonton..)

4. • To create public awareness, and reform laws and policies, on issues of equality, justice, freedom, dignity and democracy in Islam

Cerita Perempuan Berkalong Sorban juga fokus dalam persamaan taraf wanita dan lelaki. That was too obvious. Dalam Islam, kita pun boleh tahu yang kaum Adam tidak akan sama tarafnya dengan kaum Hawa dalam beberapa sudut, melalui perbezaan kadar hukuman dan pembahagian harta dan lain-lain.

Sahabat saya menambah, “Kan liberal itu fahamannya kuat di Indon... Jadi, tak mustahil cerita PBS ni promosikan liberalisme.”

Allahu ALLAH. Segalanya halwa untuk difikirkan walaupun cerita PBS bukan dari Amerika, walaupun pelakonnya cantik berhijab.For me, there is no offence that PBS meant to be liberalism, but somehow things that tend to promote liberalism must be filtered. Carry on with the good things and neglect the bad. And of course, there has never been any compromised if liberalism is really meant to be expressed.

Mungkin, jika PBS itu memang berobjektifkan liberalisme, misi ke-4 SIS utk promosikan kesedaran tentang kesamaan taraf wanita berjaya. Sebab saya hampir terpedaya dengan 'kesedaran' yang diberikan. Heh.

Sekadar analisis dangkal. Terlampau banyak ilmu ALLAH yang perlu saya teladani dan fahami lagi. Jika ada sebarang info tambahan, sila tinggalkan komen.

Buka mata, buka hati. Selamat melangkah dengan bijak di dunia yang penuh duri. InsyaALLAH. Semoga rahmat dan kasih sayang ALLAH menjadi benteng untuk kita jauh dari fitnah dunia.

Darul,
Usrati mahabbah,
siap menulis 30/5,
232 am.

sumber dan kredit :
1.misi SIS diambil dari laman web SIS
2. kakak jeneral Hamasyie
3. Sahabat 3.10 B
4. Siri Edaran Umum Islam Liberal
5. gambar semua digoogle
5. Cerita PBS