200x200

اللهم صل على سيدنا محمد وعلى ال سيدنا محمد
 • suatu lakonan sementara

  waktu itu sentiasa dekat

 • Mencari jalan pulang

  "Wahai orang2 beriman, jagalah dirimu; kerana orang yang sesat itu tidak akan membahayakan dirimu apabila kamu telah mendapat petunjuk" (al-Maidah: 105)

 • Sabar

  (3 : 200 ) Sabar dan kuatkan kesabaranmu, dan bersiap siagalah

 • Jangan engkau marah

  La taghdob, be the strongest person on earth

 • Harta tak akan di bawa mati

  Sok sok Mungkar Nakir soal dalam kubur

19 Ramadan - Iftar & Terawih bersama anak-anak D'NASTI

Sunday, July 28, 2013
19 Ramadan

- First time tergerak nak berbuka dengan anak-anak D'nasti (fb) (blog). Pada mulanya aku diberitahu ada iftar bersama tetamu, rupanya tak jadi-ada perubahan mungkin. Sesampainya di rumah mereka 6.45 pm, aku terkejut dan katanya tak masak lagi lauk untuk berbuka, lalu kami 'belasah' masak sardin je. Dan akhirnya, sahabat warden pulang dengan membawa ayam [ayam golek yang kering] ... dan alhamdulillah selamat berbuka dengan nasi putih+sardin+ayam+telur dadar + bubur (ada orang bagi) untuk kira-kira 10 orang dan lebih.. Tak sempat nak masak sayur.. Tapi seleranya anak-anak tu menjamah, menambah, menyapu kuah sampai licin, membuatku tersenyum dan merenung2 akan nikmat Allah bagi... [terkenang berbuka di rumah, 4-5 jenis lauk dan sayur, untuk 4-5 orang makan..]

- Dan semasa witir juga, first time berimamkan kanak-kanak lelaki berumur 8 tahun. Nampak nakal, tapi subhanallah bacaannya baik. Sebelum dia jadi imam, aku test dulu minta dia baca al fatihah..

- Sebelum balik, Iwan memintaku untuk mendengarnya tasmik al-Mulk. Kena dapatkan al-mulk sebelum tidur, kalau tak dengarnya adalah habuan menanti.

- Semasa pulang, first time aku test jalan sehala tengah-tengah bandar. Jem dari ECM-Eng Hong ke simpang bukit ubi makin teruk, lagi-lagi bila kedai baru tutup..

Semoga Allah memberikan sedikit kekuatan untuk berdamping dengan quran dan menghabiskan baki ramadan dengan penuh iltizam selepas bersama dengan anak-anak ini....

Pesan Ust Shafien,
~alangkah ruginya orang yang bersolat fardhu tapi meninggalkan solat sunat.
~alangkah ruginya orang yang bersahur tapi tidak bertahajud
~alangkah ruginya orang yang bersahur tapi meninggalkan solat subuh
~alangkah uginya orang yang berpuasa tapi meninggalkan solat
~dan alangkah ruginya orang yang buat ibadah sunat tapi meninggalkan yang wajib....

[banyak lagi pesanan dan nasihat ustaz yang menggertak hati yang tidur dan lesu]

WajazakAllahukhayran ustaz & anak2 & staf D'nasti.
Moga dikuatkan hati dan dipermudah urusan .


Doakan Mesir.
[keadaan makin teruk, penyembelihan, provokasi, kepungan, dan pembunuhan berlanjutan di kawasan2 tertentu di Mesir...]

Nota : Belajarlah dari mereka yang kurang bernasib baik, kerana di sebalik ujian yang dilalui, terselit seribu kekuatan dan kegembiraan opada mereka. Mereka sudah pinjamkan aku semangat dan kekuatan, walaupun dengan hanya lawatan seketika ke sana....

NHI
1.16 am
19 Ramadan

Remember HIM

Sunday, July 7, 2013
Time passed

And
I can feel that I have change a lot.
Sinful me.
Towards my parents, friends, and me myself.
Now i can feel the hardness of mujahadah :(
Ujian itu tarbiyah.....
Makin kuat ujian, makin besar ganjaran yang menanti...
Sabar!


p.s : untuk menjernihkan sebarang syak dan wasangka, post ini tiada kena mengena langsung dengan semua insan bernama lelaki kecuali ayah dan adik beradik.

Mesir : Jalan cerita yang sama, watak yang berbeza.

Thursday, July 4, 2013
Jalan cerita yang sama, watak yang berbeza.

Sebak pabila melihat kata-kata ini. Kata2 ini seringkali singgah ditelinga dan dimataku sebelum PRU.

Dapatku faham bahawa;
Andainya kita mereka ini ikhlas berjuang, kita/mereka akan menggantikan watak-watak pejuang yg terdahulu, dalam jalan cerita yang sama.

Tiba-tiba aku sebak. Hari ini kita sedia maklum kerajaan Islam digulingkan di Mesir sebagaimana kerajaan khalifah uthmaniyyah pernah digulingkan suatu ketika dahulu. Sekiranya hari ini sejarah Sultan Abdul Hamid II yang dihalau keluar dari istananya berulang dengan peristiwa Mursi diusir dari pejabat presiden Mesir, namun tidak mungkin suatu hari nanti Mursi dan Islam kembali ke tempat asal sebagaimana Hugo Chaves di Venezuela kembali mendapat takhta kesan daripada tekanan rakyat mahukan beliau kembali berkuasa. (Aku doakan biar Islam menang dalam keadaan lebih ramai rakyatnya yang faham islam & politik)

Langsung tiada yang mustahil.

Teringat kuliah ustaz H baru-baru ini, antara jist2 yang disampaikan adalah
- Kemenangan tidak bermakna boleh berehat dan menarik nafas.
- Tetapi, kemenangan memerlukan lebih banyak tuntutan untuk membebaskan jahiliah yang telah membiak dan berakar umbi di dalam masyarakat. Malah lebih tepat dalam konteks Mesir, sekularisme yg menyubur di kalangan sebahagian masyarakat. Baki2 jahiliah inilah akhirnya yg mencetuskan perselsiihan dan perbahalan.
-  Sorotan sejarah menunjukkan, ketika zaman kemenangan Salahuddin al-Ayyubi, 'pembersihan' dilakukan kepada sebahagian rakyatnya yang enggan wala' pada pemimpin, kemudian barulah urusan untuk memakmurkan negara dengan Islam lebih lancar. Banyak lagi sirah yang berkaitan -saidina abu bakar menghadapi golongan riddah, gol yang enggan bayar zakat, saidina ali dan usman yang menyelesaikan masalah2 dalaman orang Isalam dahulu, dan sebagainya yang boleh dirujuk.


Allahu. Sejarah berulang lagi dengan Jalan cerita yang sama, watak yang berbeza.

Firman Allah dalan surah an-Nisa, ayat 76 ;

A076

Orang-orang yang beriman, berperang pada jalan Allah; dan orang-orang yang kafir pula berperang pada jalan Taghut (Syaitan). Oleh sebab itu, perangilah kamu akan pengikut-pengikut Syaitan itu, kerana sesungguhnya tipu daya Syaitan itu adalah lemah.

Islam selamanya akan menang dan berada di atas.
Islam selamanya bawah pengawasan Allah..
Segalanya yg berlaku adalah tarbiyah dan ujian untuk mereka yang sedang berjuang, dan buat kita yang jauh, bantulah dengan tembkan2 doa n qunut nazilah dengan ikhlas.

Allahummansur ikhwanana fil Misr!p.s. terasa sedikit 'kayu' tangan ini setelah lama tidak menulis....mohon dimaafkan salah silap..


Nurul_H,
040713.
DS, KB, Kuantan.