468x200

اللهم صل على سيدنا محمد وعلى ال سيدنا محمد
  • suatu lakonan sementara

    waktu itu sentiasa dekat

  • Mencari jalan pulang

    "Wahai orang2 beriman, jagalah dirimu; kerana orang yang sesat itu tidak akan membahayakan dirimu apabila kamu telah mendapat petunjuk" (al-Maidah: 105)

  • Sabar

    (3 : 200 ) Sabar dan kuatkan kesabaranmu, dan bersiap siagalah

  • Jangan engkau marah

    La taghdob, be the strongest person on earth

  • Harta tak akan di bawa mati

    Sok sok Mungkar Nakir soal dalam kubur

Ketenangan yang tak disangka ^_^

Sunday, September 21, 2014

Alhamdulillah2.. Selepas berhari2 kehilangan "ruh", harini Allah beri kekuatan..


Orang yang tenang akan dapat mencampakkan ketenangannya pada orang lain.


Patient tu, sebelum ak datang, kelihatan buku tebal bertajuk Tun Dr Mahathir Muhammad. Ak tanya, baca ke? Dia angguk gitula baca jugak katanya.. 


Semasa berbual dengannya, dia banyak bagi kerjasama. 

Ada la jugak point2 kaunseling aku yang katanya dia tak pernah dengar.


Lama duk bina rapport dengan patient, lepastu dia mengadu- akan susahnya nak solat / kurangnya surau untuk pesakit di situ. Aku cadangkan dia solat atas katil je.. Tp ye la katanya,bila masa ramai orang macamni, tak selesa juga.. N aku perasan katil dia pun tak berapa sesuai nak solat sbb ada tompok2 darah. Namapun ward ortho(tulang), yang banyak deal dengan kes2 accident, mmg sinonim dengan darah dan pendarahan di katil. 


Akhir2 tu, dia tambah lagi tentang mitos yg bagitahu insulin berasal dr sumber yg tak halal. Betulke katanya? Mula2 tu aku ralat nak cite panjang. Aku cakap je buat dari lab. Pastu dia tanya lagi, dr lab tu amik sumber mana? Aku tak reti nak explain dan aku mnta diri dan bagitau akan kembali sebab aku ralat nak solat. 


Lepas aku rehat utk solat asar, aku kepilkan leaflet dan jelaskan semuanya. Dari engineering technology-recombinant DNA- DNA human insulin pastu dimasukkan ke dalam e.coli- dia hanya mengangguk. Lol. Huhu. Info ni aku jarang2 cite kat pesakit, melainkan yang betul2 nak tahu.. (Teringat pesan pegawai di KK, Be selective of what u're going to tell ur patient) That's y aku pun dah lupa skit sebab tak repeat..


N sebelum aku balik, sempat aku menjelingnya, kelihatannya selesa sambil membelek kitab Fadhail Amal. Buku yg familiar waktu belajar dlu,tebal dan berkulit biru. 


Apa yang aku nak cerita di sini, sebenarnya bukanlah apa yang aku buat kat patient tu. Tapi, apa yang dia dah buat padaku. Dari cara dia bagi kerjasama untuk berbual, apa yang dia risaukan, dan sikap yang suka membaca, dah buat aku terkesan. Terkesan dengan kebimbangan dia tentang agama- benda halal haram dan solat. Sedikit sebanyak mencampakkan ketenangan pada kita yang deal dengannya. Orang yang mendahulukan Allah dalam segala hal, Allah bagi kemuliaan yang dapat dia pancarkan pada orang sekeliling. Tak perlu formal, tapi pancaran kebaikan itu berasal dari akhlak dan hati yang tenang.


Alhamdulillah ya Allah.


Selepas aku rasakan berhari2 kehilangan "ruh", harini Allah datangkan ketenangan dan kekuatan dari seorang pesakit.


Orang yang bahagia dapat membahagiakan orang lain.


Orang yang tenang dapat mencampakkan ketenangannya pada orang lain.


Bagaimana mahu tenang?


Mestilah jika kita kembali pada Allah..


Ala bizikriLllahi tatmainnul quluub

-dengan mengingati Allah hati akan menjadi tenang-


:)





Huda_Idris,

Yang dah lama tak menconteng blog ni,

Seremban

21/09/2014

Ward Presentation Day

Thursday, September 11, 2014

Stressful week. Been bombarded with lots of questions and sarcastic laughes. Sigh. 



However, it's a learning process though :) oh tomorrow is jumm'ah. Let's double up our selawat to prophet and don't forget.. white garments to wear :)

Catatan 08022014 - Working Life

Sunday, February 9, 2014
Alhamdulillah, Allah izinkan ulang alik N9-Pahang dalam 24 jam. 

Walaupun sekejap, tiada rasa tak berbaloi jika niatnya untuk bertemu ibu dan ayah. Tambah pula dengan stress kerja.


Smg Allah memberi keizinan untuk sentiasa maju dan selalu memperbaiki diri. 

Kak Long pesan, be better ^_^ Dunia luar dipenuhi dengan orang yang suka menjatuhkan, bukan yang suka membina. Jadi ambil peluang untuk jadi yang terbaik...

Usah dilayan sangat stress dengan manusia. Tapi stresslah bila kita selalu bermaksiat dan gagal menyempurnakan syariat Allah. ::Headshot::

Allah bersama saya inshaAllah. Moga doa ibu bapa turut meriringi. ��

19 Ramadan - Iftar & Terawih bersama anak-anak D'NASTI

Sunday, July 28, 2013
19 Ramadan

- First time tergerak nak berbuka dengan anak-anak D'nasti (fb) (blog). Pada mulanya aku diberitahu ada iftar bersama tetamu, rupanya tak jadi-ada perubahan mungkin. Sesampainya di rumah mereka 6.45 pm, aku terkejut dan katanya tak masak lagi lauk untuk berbuka, lalu kami 'belasah' masak sardin je. Dan akhirnya, sahabat warden pulang dengan membawa ayam [ayam golek yang kering] ... dan alhamdulillah selamat berbuka dengan nasi putih+sardin+ayam+telur dadar + bubur (ada orang bagi) untuk kira-kira 10 orang dan lebih.. Tak sempat nak masak sayur.. Tapi seleranya anak-anak tu menjamah, menambah, menyapu kuah sampai licin, membuatku tersenyum dan merenung2 akan nikmat Allah bagi... [terkenang berbuka di rumah, 4-5 jenis lauk dan sayur, untuk 4-5 orang makan..]

- Dan semasa witir juga, first time berimamkan kanak-kanak lelaki berumur 8 tahun. Nampak nakal, tapi subhanallah bacaannya baik. Sebelum dia jadi imam, aku test dulu minta dia baca al fatihah..

- Sebelum balik, Iwan memintaku untuk mendengarnya tasmik al-Mulk. Kena dapatkan al-mulk sebelum tidur, kalau tak dengarnya adalah habuan menanti.

- Semasa pulang, first time aku test jalan sehala tengah-tengah bandar. Jem dari ECM-Eng Hong ke simpang bukit ubi makin teruk, lagi-lagi bila kedai baru tutup..

Semoga Allah memberikan sedikit kekuatan untuk berdamping dengan quran dan menghabiskan baki ramadan dengan penuh iltizam selepas bersama dengan anak-anak ini....

Pesan Ust Shafien,
~alangkah ruginya orang yang bersolat fardhu tapi meninggalkan solat sunat.
~alangkah ruginya orang yang bersahur tapi tidak bertahajud
~alangkah ruginya orang yang bersahur tapi meninggalkan solat subuh
~alangkah uginya orang yang berpuasa tapi meninggalkan solat
~dan alangkah ruginya orang yang buat ibadah sunat tapi meninggalkan yang wajib....

[banyak lagi pesanan dan nasihat ustaz yang menggertak hati yang tidur dan lesu]

WajazakAllahukhayran ustaz & anak2 & staf D'nasti.
Moga dikuatkan hati dan dipermudah urusan .


Doakan Mesir.
[keadaan makin teruk, penyembelihan, provokasi, kepungan, dan pembunuhan berlanjutan di kawasan2 tertentu di Mesir...]





Nota : Belajarlah dari mereka yang kurang bernasib baik, kerana di sebalik ujian yang dilalui, terselit seribu kekuatan dan kegembiraan opada mereka. Mereka sudah pinjamkan aku semangat dan kekuatan, walaupun dengan hanya lawatan seketika ke sana....





NHI
1.16 am
19 Ramadan

Remember HIM

Sunday, July 7, 2013
Time passed





And












I can feel that I have change a lot.
Sinful me.
Towards my parents, friends, and me myself.
Now i can feel the hardness of mujahadah :(




Ujian itu tarbiyah.....
Makin kuat ujian, makin besar ganjaran yang menanti...
Sabar!






p.s : untuk menjernihkan sebarang syak dan wasangka, post ini tiada kena mengena langsung dengan semua insan bernama lelaki kecuali ayah dan adik beradik.

Mesir : Jalan cerita yang sama, watak yang berbeza.

Thursday, July 4, 2013
Jalan cerita yang sama, watak yang berbeza.

Sebak pabila melihat kata-kata ini. Kata2 ini seringkali singgah ditelinga dan dimataku sebelum PRU.

Dapatku faham bahawa;
Andainya kita mereka ini ikhlas berjuang, kita/mereka akan menggantikan watak-watak pejuang yg terdahulu, dalam jalan cerita yang sama.

Tiba-tiba aku sebak. Hari ini kita sedia maklum kerajaan Islam digulingkan di Mesir sebagaimana kerajaan khalifah uthmaniyyah pernah digulingkan suatu ketika dahulu. Sekiranya hari ini sejarah Sultan Abdul Hamid II yang dihalau keluar dari istananya berulang dengan peristiwa Mursi diusir dari pejabat presiden Mesir, namun tidak mungkin suatu hari nanti Mursi dan Islam kembali ke tempat asal sebagaimana Hugo Chaves di Venezuela kembali mendapat takhta kesan daripada tekanan rakyat mahukan beliau kembali berkuasa. (Aku doakan biar Islam menang dalam keadaan lebih ramai rakyatnya yang faham islam & politik)

Langsung tiada yang mustahil.

Teringat kuliah ustaz H baru-baru ini, antara jist2 yang disampaikan adalah
- Kemenangan tidak bermakna boleh berehat dan menarik nafas.
- Tetapi, kemenangan memerlukan lebih banyak tuntutan untuk membebaskan jahiliah yang telah membiak dan berakar umbi di dalam masyarakat. Malah lebih tepat dalam konteks Mesir, sekularisme yg menyubur di kalangan sebahagian masyarakat. Baki2 jahiliah inilah akhirnya yg mencetuskan perselsiihan dan perbahalan.
-  Sorotan sejarah menunjukkan, ketika zaman kemenangan Salahuddin al-Ayyubi, 'pembersihan' dilakukan kepada sebahagian rakyatnya yang enggan wala' pada pemimpin, kemudian barulah urusan untuk memakmurkan negara dengan Islam lebih lancar. Banyak lagi sirah yang berkaitan -saidina abu bakar menghadapi golongan riddah, gol yang enggan bayar zakat, saidina ali dan usman yang menyelesaikan masalah2 dalaman orang Isalam dahulu, dan sebagainya yang boleh dirujuk.


Allahu. Sejarah berulang lagi dengan Jalan cerita yang sama, watak yang berbeza.

Firman Allah dalan surah an-Nisa, ayat 76 ;

A076

Orang-orang yang beriman, berperang pada jalan Allah; dan orang-orang yang kafir pula berperang pada jalan Taghut (Syaitan). Oleh sebab itu, perangilah kamu akan pengikut-pengikut Syaitan itu, kerana sesungguhnya tipu daya Syaitan itu adalah lemah.

Islam selamanya akan menang dan berada di atas.
Islam selamanya bawah pengawasan Allah..
Segalanya yg berlaku adalah tarbiyah dan ujian untuk mereka yang sedang berjuang, dan buat kita yang jauh, bantulah dengan tembkan2 doa n qunut nazilah dengan ikhlas.

Allahummansur ikhwanana fil Misr!



p.s. terasa sedikit 'kayu' tangan ini setelah lama tidak menulis....mohon dimaafkan salah silap..


Nurul_H,
040713.
DS, KB, Kuantan.

Alangkah Lucunga Negeri Ini, 2010

Thursday, June 27, 2013
Alangkah lucunya negeri ini, 2010 ~ mesej yang tajam & padat. Setelah sekian lama di dalam laptop, baru kini kusempat tonton dan hadam. Filem yang memaparkan realiti hidup di Indonesia- antara nilai, agama, budaya, dan norma. 

Pada saya, antara mesej yg signifikan berada di babak2 akhir, pabila Muluk 'argue' dengan penguatkuasa,

Muluk - "Mengapa mahu menangkap mereka (kanak2 miskin yg menjual air di tengah2 lalulintas) mengapa tidak tangkap saja koruptor, mereka lah yg memiskinkan kalian! Gua rela ditangkap dari kalian tangkap orang2 miskin itu. "

Penguatkuasa 1 - "Koruptor tidak menganggu lalulintas. Ah bukan tugas gua."
Penguatkuasa 2 - "Aduh pusing gua. Ayuh, kita tangkap saja dia!"


ALNI ~ sinikal n tajam tapi terselit maksud yang dalam. Cerminan realiti semasa & norma masyarakat yang pelbagai. Disyorkan!

cita-cita

Wednesday, May 22, 2013
Insya Allah suatu hari nanti, 2 perkara utama yang akan aku ajar anak-anakku :

1. Al-Quran dan makna
-Biar emosinya terdevelop dan ter"acu" dengan keindahan al-Quran

2. Common Sense
- Which sekarang sangat ramai bijak pandai hilang benda ni.

3. ABC blaja lambat2 pun takpa. Boleh antar tadika n sekolah je.


Ramai suka mementingkan IQ, tapi manusia sering lupa jiwa seorang manusia itu juga perlu dididik dengan SQ dan EQ juga. SQ manakah yang lebih hebat selain spiritual quotient daripada al-Quran, kalam Ilahi. dan berapa ramai orang yang belajar tinggi  dan berpangkat, tapi GAGAL bermesra dengan orang bawah, GAGAL develop dan didik keluarga, TAK RETI bergaul sesama manusia kerana rendah emotional quotient dan COMMON SENSE.

Kadang2 terfikir nak berkawan dengan budak-budak kampung yang lebih kaya dengan common sense.


Rabbana yassirlana.........~
#revision week
#the finale

kenangan

Monday, May 20, 2013
Dalam banyak perkara yang aku lalui,
aku sangat-sangat menghargai atas tunjuk ajar sahabat-sahabat mengajarku erti akhlak dan perilaku yang baik.

pernah suatu ketika.
kami naik kereta bersama2, dipandu olehku.

di simpang last sebelum masuk UIA dari bypass,
kelihatan seorang pakcik sedang mengutp sampah2 dan bahan kitar semula di jalanan.
compang camping pakaiannya.

kalau orang biasa, dah buat tutup mata.
atau mungkin pandang sambil kecikkan mata dan pandang jelek.

tapi tau apa yang terpacul dari mulut sahabat saya
"YA ALLAH, DIA NI DAH KONFEM AHLI SYURGA... KITA NI TAK TAHU LAGI CAMNE"

Tak perlu usrah yang formal. tak perlu majlis ilmu. namun hati dan peribadi yang baik membentuk akhlak dan mengeluarkan tutur kata yang baik.
Aku selalu rasa nak menangis bila bersama sahabat yang sorang ni.

Allahu. Aku bersyukur atas setiap saat nikmatmu.


#revision week starts. rabbana yassirlana

don't become a loser

Sunday, January 27, 2013
Don't become a loser








You have your right
You have your dignity








It was just now
When he mentioned that two disgusting words
 " a_ _ _     _ _ r h a _ _ "
And I stood up
And protect my self

After all
before anything worst happen
I calm down myself
and loudly speak
oh me, SABAR, SABAR!

He yell at me
The same words
with the same action

I throw away the key
And he refuse to take
Thus slammed the door
Fed-up

Huh
And that was the moment
I think of these words
"ingat aku tiada maruah ke"

And that was the moment
I realized that don't ever let people
Irrationally irritate
Irrationally insult
Irrationally annoy
Irrationally make you down without a valid reason

I have my dignity
And I will not become a loser

#Challenge accepted



27.01.2013
Just arrived from Jerantut.
Life is just an emotional journey today.