468x200

اللهم صل على سيدنا محمد وعلى ال سيدنا محمد
  • suatu lakonan sementara

    waktu itu sentiasa dekat

  • Mencari jalan pulang

    "Wahai orang2 beriman, jagalah dirimu; kerana orang yang sesat itu tidak akan membahayakan dirimu apabila kamu telah mendapat petunjuk" (al-Maidah: 105)

  • Sabar

    (3 : 200 ) Sabar dan kuatkan kesabaranmu, dan bersiap siagalah

  • Jangan engkau marah

    La taghdob, be the strongest person on earth

  • Harta tak akan di bawa mati

    Sok sok Mungkar Nakir soal dalam kubur

Ward Presentation Day

Thursday, September 11, 2014

Stressful week. Been bombarded with lots of questions and sarcastic laughes. Sigh. 



However, it's a learning process though :) oh tomorrow is jumm'ah. Let's double up our selawat to prophet and don't forget.. white garments to wear :)

Catatan 08022014 - Working Life

Sunday, February 9, 2014
Alhamdulillah, Allah izinkan ulang alik N9-Pahang dalam 24 jam. 

Walaupun sekejap, tiada rasa tak berbaloi jika niatnya untuk bertemu ibu dan ayah. Tambah pula dengan stress kerja.


Smg Allah memberi keizinan untuk sentiasa maju dan selalu memperbaiki diri. 

Kak Long pesan, be better ^_^ Dunia luar dipenuhi dengan orang yang suka menjatuhkan, bukan yang suka membina. Jadi ambil peluang untuk jadi yang terbaik...

Usah dilayan sangat stress dengan manusia. Tapi stresslah bila kita selalu bermaksiat dan gagal menyempurnakan syariat Allah. ::Headshot::

Allah bersama saya inshaAllah. Moga doa ibu bapa turut meriringi. ��

19 Ramadan - Iftar & Terawih bersama anak-anak D'NASTI

Sunday, July 28, 2013
19 Ramadan

- First time tergerak nak berbuka dengan anak-anak D'nasti (fb) (blog). Pada mulanya aku diberitahu ada iftar bersama tetamu, rupanya tak jadi-ada perubahan mungkin. Sesampainya di rumah mereka 6.45 pm, aku terkejut dan katanya tak masak lagi lauk untuk berbuka, lalu kami 'belasah' masak sardin je. Dan akhirnya, sahabat warden pulang dengan membawa ayam [ayam golek yang kering] ... dan alhamdulillah selamat berbuka dengan nasi putih+sardin+ayam+telur dadar + bubur (ada orang bagi) untuk kira-kira 10 orang dan lebih.. Tak sempat nak masak sayur.. Tapi seleranya anak-anak tu menjamah, menambah, menyapu kuah sampai licin, membuatku tersenyum dan merenung2 akan nikmat Allah bagi... [terkenang berbuka di rumah, 4-5 jenis lauk dan sayur, untuk 4-5 orang makan..]

- Dan semasa witir juga, first time berimamkan kanak-kanak lelaki berumur 8 tahun. Nampak nakal, tapi subhanallah bacaannya baik. Sebelum dia jadi imam, aku test dulu minta dia baca al fatihah..

- Sebelum balik, Iwan memintaku untuk mendengarnya tasmik al-Mulk. Kena dapatkan al-mulk sebelum tidur, kalau tak dengarnya adalah habuan menanti.

- Semasa pulang, first time aku test jalan sehala tengah-tengah bandar. Jem dari ECM-Eng Hong ke simpang bukit ubi makin teruk, lagi-lagi bila kedai baru tutup..

Semoga Allah memberikan sedikit kekuatan untuk berdamping dengan quran dan menghabiskan baki ramadan dengan penuh iltizam selepas bersama dengan anak-anak ini....

Pesan Ust Shafien,
~alangkah ruginya orang yang bersolat fardhu tapi meninggalkan solat sunat.
~alangkah ruginya orang yang bersahur tapi tidak bertahajud
~alangkah ruginya orang yang bersahur tapi meninggalkan solat subuh
~alangkah uginya orang yang berpuasa tapi meninggalkan solat
~dan alangkah ruginya orang yang buat ibadah sunat tapi meninggalkan yang wajib....

[banyak lagi pesanan dan nasihat ustaz yang menggertak hati yang tidur dan lesu]

WajazakAllahukhayran ustaz & anak2 & staf D'nasti.
Moga dikuatkan hati dan dipermudah urusan .


Doakan Mesir.
[keadaan makin teruk, penyembelihan, provokasi, kepungan, dan pembunuhan berlanjutan di kawasan2 tertentu di Mesir...]





Nota : Belajarlah dari mereka yang kurang bernasib baik, kerana di sebalik ujian yang dilalui, terselit seribu kekuatan dan kegembiraan opada mereka. Mereka sudah pinjamkan aku semangat dan kekuatan, walaupun dengan hanya lawatan seketika ke sana....





NHI
1.16 am
19 Ramadan

Ayah!! :')

Sunday, July 7, 2013
Ayah, my only father.

For him that really concern about our religious duty, I really thankful to Allah for lending my father..
As he try to be our best educator.. to his obstinate lil me especially.

I still remembered a scene at dining table few days ago,
Where we were having our delicious lunch,
The phone was ringing.

As I was babbling the person who disturbs while we're eating, I handed the phone to mom inside the kitchen.
The caller is actually kakak.
Kakak called ayah, intended to ask him the type of t-shirt that he wants.

And as expected, ayah will refused as ayah is very particular in choosing clothing.
When kakak keep asking the colour, the brand, the type, the fabric, and etc,
Lastly...
Ayah did mention,
"Tak nak yang berbutang kat kolar"
"Kaler kena sesuai. Kalau x kena ayah tak pakai."
"Brand John Master."
"Harge berapa?"
"Baju yang dah beli pun tak pakai2 lagi..."
"Beli kain pelikatlaa..mesti ayah guna"
"Kalau tak pun beli seluar"

I remember the 'baju melayu hijau' ayah which he loves so much, and I noticed he wears it for several upcoming rayas' since 2003. Yet, he still wear it to the masjid.
Ayah is the type od person that is difficult to count in for his apparels. Only k Or maybe he just don't want her daughters or sons waste a lot of money for him, em?
We have no idea.
I have bought a pair of polo watches (for mum n dad) after my Australian visit during February this year, and his watch lasted as a gift to his 'cucu sedare' who stayed with us.
I have no idea.
And what he needs from us actually?

As to end the conversation,
"Ok ayah.___ (my kakak mentioned her name) beli lah ye,"
"Yelah..ikutlah" my dad answer it short.


When he dropped the call,ayah said to mom,
"Anak awak ni... nak beli baju ke ayah dia...baik sangat anak awak ni... bab beli baju ni baiklah, bab ngaji solat tak tahulah..harap2 baik jugak la.."

I, who facing ayah at the dining table, stunted and suddenly feel like being hitted directly to the face.

Erk.

The delicious nasi with sambal belacan were untasteful for a few seconds before everything become normal again.

Huhu.

Ayah, my only father
For an angry person that is claimed by someone else, but neither for me.
His 'angry' is always lessonable.
Sometimes I think, I will be more creative in sentencces and alert of my doings.
But the bad result will be : Ignorance and innocent as I was tolerance to angriness. Huhu. My bad.


P.s : Ayah, if u're reading this, InsyaAllah ayah, doakan kami menjadi anak-anak yang sering mendoakan ibu bapa kami dari dulu sampai bila-bila...& Doakan kami agar keturunan ayah n mak tergolong dari mereka yang mendirikan solat...5 waktu penuh sehari semalam + rajin baca quran...



Yang baik itu dari Allah, yang buruk itu dari Allah tapi disandarkan atas kelemahan sayalah jua. Till then. Salam ahlan Ramadan..



Huda_,
4.20 am,
Ahad 0707.
Morsi & Mesir dalam sejarah.

Remember HIM

Time passed





And












I can feel that I have change a lot.
Sinful me.
Towards my parents, friends, and me myself.
Now i can feel the hardness of mujahadah :(




Ujian itu tarbiyah.....
Makin kuat ujian, makin besar ganjaran yang menanti...
Sabar!






p.s : untuk menjernihkan sebarang syak dan wasangka, post ini tiada kena mengena langsung dengan semua insan bernama lelaki kecuali ayah dan adik beradik.

Mesir : Jalan cerita yang sama, watak yang berbeza.

Thursday, July 4, 2013
Jalan cerita yang sama, watak yang berbeza.

Sebak pabila melihat kata-kata ini. Kata2 ini seringkali singgah ditelinga dan dimataku sebelum PRU.

Dapatku faham bahawa;
Andainya kita mereka ini ikhlas berjuang, kita/mereka akan menggantikan watak-watak pejuang yg terdahulu, dalam jalan cerita yang sama.

Tiba-tiba aku sebak. Hari ini kita sedia maklum kerajaan Islam digulingkan di Mesir sebagaimana kerajaan khalifah uthmaniyyah pernah digulingkan suatu ketika dahulu. Sekiranya hari ini sejarah Sultan Abdul Hamid II yang dihalau keluar dari istananya berulang dengan peristiwa Mursi diusir dari pejabat presiden Mesir, namun tidak mungkin suatu hari nanti Mursi dan Islam kembali ke tempat asal sebagaimana Hugo Chaves di Venezuela kembali mendapat takhta kesan daripada tekanan rakyat mahukan beliau kembali berkuasa. (Aku doakan biar Islam menang dalam keadaan lebih ramai rakyatnya yang faham islam & politik)

Langsung tiada yang mustahil.

Teringat kuliah ustaz H baru-baru ini, antara jist2 yang disampaikan adalah
- Kemenangan tidak bermakna boleh berehat dan menarik nafas.
- Tetapi, kemenangan memerlukan lebih banyak tuntutan untuk membebaskan jahiliah yang telah membiak dan berakar umbi di dalam masyarakat. Malah lebih tepat dalam konteks Mesir, sekularisme yg menyubur di kalangan sebahagian masyarakat. Baki2 jahiliah inilah akhirnya yg mencetuskan perselsiihan dan perbahalan.
-  Sorotan sejarah menunjukkan, ketika zaman kemenangan Salahuddin al-Ayyubi, 'pembersihan' dilakukan kepada sebahagian rakyatnya yang enggan wala' pada pemimpin, kemudian barulah urusan untuk memakmurkan negara dengan Islam lebih lancar. Banyak lagi sirah yang berkaitan -saidina abu bakar menghadapi golongan riddah, gol yang enggan bayar zakat, saidina ali dan usman yang menyelesaikan masalah2 dalaman orang Isalam dahulu, dan sebagainya yang boleh dirujuk.


Allahu. Sejarah berulang lagi dengan Jalan cerita yang sama, watak yang berbeza.

Firman Allah dalan surah an-Nisa, ayat 76 ;

A076

Orang-orang yang beriman, berperang pada jalan Allah; dan orang-orang yang kafir pula berperang pada jalan Taghut (Syaitan). Oleh sebab itu, perangilah kamu akan pengikut-pengikut Syaitan itu, kerana sesungguhnya tipu daya Syaitan itu adalah lemah.

Islam selamanya akan menang dan berada di atas.
Islam selamanya bawah pengawasan Allah..
Segalanya yg berlaku adalah tarbiyah dan ujian untuk mereka yang sedang berjuang, dan buat kita yang jauh, bantulah dengan tembkan2 doa n qunut nazilah dengan ikhlas.

Allahummansur ikhwanana fil Misr!



p.s. terasa sedikit 'kayu' tangan ini setelah lama tidak menulis....mohon dimaafkan salah silap..


Nurul_H,
040713.
DS, KB, Kuantan.

Alangkah Lucunga Negeri Ini, 2010

Thursday, June 27, 2013
Alangkah lucunya negeri ini, 2010 ~ mesej yang tajam & padat. Setelah sekian lama di dalam laptop, baru kini kusempat tonton dan hadam. Filem yang memaparkan realiti hidup di Indonesia- antara nilai, agama, budaya, dan norma. 

Pada saya, antara mesej yg signifikan berada di babak2 akhir, pabila Muluk 'argue' dengan penguatkuasa,

Muluk - "Mengapa mahu menangkap mereka (kanak2 miskin yg menjual air di tengah2 lalulintas) mengapa tidak tangkap saja koruptor, mereka lah yg memiskinkan kalian! Gua rela ditangkap dari kalian tangkap orang2 miskin itu. "

Penguatkuasa 1 - "Koruptor tidak menganggu lalulintas. Ah bukan tugas gua."
Penguatkuasa 2 - "Aduh pusing gua. Ayuh, kita tangkap saja dia!"


ALNI ~ sinikal n tajam tapi terselit maksud yang dalam. Cerminan realiti semasa & norma masyarakat yang pelbagai. Disyorkan!

cita-cita

Wednesday, May 22, 2013
Insya Allah suatu hari nanti, 2 perkara utama yang akan aku ajar anak-anakku :

1. Al-Quran dan makna
-Biar emosinya terdevelop dan ter"acu" dengan keindahan al-Quran

2. Common Sense
- Which sekarang sangat ramai bijak pandai hilang benda ni.

3. ABC blaja lambat2 pun takpa. Boleh antar tadika n sekolah je.


Ramai suka mementingkan IQ, tapi manusia sering lupa jiwa seorang manusia itu juga perlu dididik dengan SQ dan EQ juga. SQ manakah yang lebih hebat selain spiritual quotient daripada al-Quran, kalam Ilahi. dan berapa ramai orang yang belajar tinggi  dan berpangkat, tapi GAGAL bermesra dengan orang bawah, GAGAL develop dan didik keluarga, TAK RETI bergaul sesama manusia kerana rendah emotional quotient dan COMMON SENSE.

Kadang2 terfikir nak berkawan dengan budak-budak kampung yang lebih kaya dengan common sense.


Rabbana yassirlana.........~
#revision week
#the finale

kenangan

Monday, May 20, 2013
Dalam banyak perkara yang aku lalui,
aku sangat-sangat menghargai atas tunjuk ajar sahabat-sahabat mengajarku erti akhlak dan perilaku yang baik.

pernah suatu ketika.
kami naik kereta bersama2, dipandu olehku.

di simpang last sebelum masuk UIA dari bypass,
kelihatan seorang pakcik sedang mengutp sampah2 dan bahan kitar semula di jalanan.
compang camping pakaiannya.

kalau orang biasa, dah buat tutup mata.
atau mungkin pandang sambil kecikkan mata dan pandang jelek.

tapi tau apa yang terpacul dari mulut sahabat saya
"YA ALLAH, DIA NI DAH KONFEM AHLI SYURGA... KITA NI TAK TAHU LAGI CAMNE"

Tak perlu usrah yang formal. tak perlu majlis ilmu. namun hati dan peribadi yang baik membentuk akhlak dan mengeluarkan tutur kata yang baik.
Aku selalu rasa nak menangis bila bersama sahabat yang sorang ni.

Allahu. Aku bersyukur atas setiap saat nikmatmu.


#revision week starts. rabbana yassirlana

don't become a loser

Sunday, January 27, 2013
Don't become a loser








You have your right
You have your dignity








It was just now
When he mentioned that two disgusting words
 " a_ _ _     _ _ r h a _ _ "
And I stood up
And protect my self

After all
before anything worst happen
I calm down myself
and loudly speak
oh me, SABAR, SABAR!

He yell at me
The same words
with the same action

I throw away the key
And he refuse to take
Thus slammed the door
Fed-up

Huh
And that was the moment
I think of these words
"ingat aku tiada maruah ke"

And that was the moment
I realized that don't ever let people
Irrationally irritate
Irrationally insult
Irrationally annoy
Irrationally make you down without a valid reason

I have my dignity
And I will not become a loser

#Challenge accepted



27.01.2013
Just arrived from Jerantut.
Life is just an emotional journey today.