200x200

اللهم صل على سيدنا محمد وعلى ال سيدنا محمد
  • suatu lakonan sementara

    waktu itu sentiasa dekat

  • Mencari jalan pulang

    "Wahai orang2 beriman, jagalah dirimu; kerana orang yang sesat itu tidak akan membahayakan dirimu apabila kamu telah mendapat petunjuk" (al-Maidah: 105)

  • Sabar

    (3 : 200 ) Sabar dan kuatkan kesabaranmu, dan bersiap siagalah

  • Jangan engkau marah

    La taghdob, be the strongest person on earth

  • Harta tak akan di bawa mati

    Sok sok Mungkar Nakir soal dalam kubur

Angan-angan

Sunday, April 17, 2016
Ayat yg kerap saya dengar semenjak dua ni, pasal angan-angan.

"Saya nk buka bank. Tu angan2 saya" kata UJH.

& ia mengajar saya untuk berangan-angan juga. 
1....
2....
3....

Angan-angan kan free.
Beranganlah.
Berimpianlah.

^___^

Al-Kahf

Friday, April 15, 2016
Membaca surah alkahfi akan menjaga kita dari jumaat ke jumaat seterusnya..

Sangat berbeza kalau meninggalkan al-kahf.. Urusan mingguan tak teratur + kusut + rasa macam tak cukup masa + badan lemah + emosi down + tak termotivasi..

Jom habiskan. Semoga Allah menjaga kita semua dengan sebaik2 penjagaan:)

Ingin terbang BEBAS

Sunday, April 3, 2016
Kenapa begitu hiba
Tatkala dia gembira

Aku sedar aku tak sempurna
Kurang sabar untuk terus
Menjadi seperti yang diharapkan

Kenapa begitu kusut
Tatkala dia gembira

Kadang ada saja aku rasa
Ingin membawa diri
Berdikari di atas kaki sendiri

Hati kan lebih ampuh
Doa kan menjadi acapkali 
Langkah kan utuh

Walaupun diri akan pastinya lebih susah
Demi sebuah pengalaman

Biar dunia luas diterokai
Tanpa ada hati yang resah
Bimbang dan gelisah
Apabila lambat pulang

Biar susah di kejauhan
Tapi mudah dengan doa
Dari jiwa mereka yang redha
Akan sebuah pemergian


.anakmu.yg.sedang.belajar.menjadi.taat.dan.tak.degil.dan.degih

Soleh, wara' & mati syahid

Sunday, February 28, 2016
Soleh, wara' & mati syahid.. Cita2 yg dipandang sunyi.

Takut dilabel pelampau,
Lalu kita memilih utk menjadi biasa2.
Lalu kita memilih utk sekadar di tahap 'wasatiyyah'.

Seringkali kita memilih berada di tahap selesa - dapat kerja yg baik, cukuplah agama utk diriku soleh utk diri sendiri, dan semuanya diri sendiri.

Mencampur aduk.. Pagi ke masjid, malam berkaraoke, contohnya. Islam diambil secara moderat.

Tidakkah kita mahu menjadi extremely good?
Wasatiyyah bukan kesederhanaan, ttpi adalah keseimbangan

-Dr Faisal-
Wacana ideologi & pemikiran semasa,
Masjid Saidina Hamzah
Gombak-Sentul

Kosong

Thursday, February 25, 2016
Kehipangan kawan yg solehah & biah yang terjaga sangat mempengaruhi perubahan & istiqamahnya diri dalam ketaatan pada-Nya...

Mindset Kiamat

Saturday, February 13, 2016
Fluent & masyinya quran di dada Dr Danial ni..

Hidup sini stress, (ikut kajian umur 8 tahun pun dah stress -  stress angkat beg sekolah ), hidup di sana - akhirat tak stress..

An-nisa':27 - dunia itu hanyalah sedikit

Bincang kiamat ni supaya nak wujudkan MINDSET.. Supaya bersedia. 

Kalau kamu benar2 mengenangkan akhirat, nescaya kami ketawa sedikit & menangis banyak.

Solusi:
1. Baca Quran supaya mesejnya sampai ke hati
2. Beriman dgn hari kiamat dengan ILMU & rujukan yg benar.
3. Wujudkan MINDSET & muhasabah
-macamana solat ak?
-macamna dengan maksiat yg ak pernah terjebak?


HALAQAH TV9
Dr Danial Zainal Abidin

TBS - sistem yang parut dipuji👍

Sunday, January 24, 2016



[TBS- Sistem Pengurusan Bas yang patut dipuji]


Dalam hidup kita, ada banyak masalah yang pelbagai, tapi semuanya dapat diatasi dengan pengurusan yang efisien,cekap & baik. Antaranya adalah pengurusan kewangan, masa, emosi, manusia, & sistem. Pengurusan yang efisien mampu memelihara emosi & tenaga kita untuk terus 'perform' sepanjang hari. 


Alhamdulillah hari ini Allah izinkan untuk naik bas ke Kuantan dari TBS. Pengurusan TBS yang cekap sangat menggembirakan hati saya. Antara perkara yang boleh dipuji ialah:


1. Kaunter tiket bersepadu yang menjual semua tiket di semua destinasi di pintu masuk. Juga terdapat list bas mana plg awal nak bertolak & skrin utk pembeli utk memilih tempat duduk.


Mesra pelanggan, menjimatkan masa & efisien.✅🌟🌟🌟 3 bintang utk ini.




2. PA sistem- terdapat announcement yang memanggil NAMA penumpang utk segera berlepas. Pada mulanya akak pelik penjual tiket meminta nama. Tapi selepas diberikan, baru tahu kenapa dia minta😅


Mungkin kadang2 penumpang ada emergency, terlupa, sakit, uzur, & sebagainya, jadi panggilan ini membuatkan semua alert utk menaiki bas lebih awal.


3. Balai berlepas yang selesa, besar, selamat & tidak sesak. 


Ada skrin sebelah bas bgtahu status, 2 minit lagi bas akan bertolak...




Pada masa yg ditetapkan, skrin bertukar jadi "departed" & akan beralih ke bas seterusnya. Good time management ✅.

🌟🌟🌟 - 3 bintang utk ini



Kelebihan TBS sebenarnya lebih banyak lagi. Antara kelebihannya sbg inter-connecting station, di sana juga boleh jadi one stop centre utk macam2 perkara. Tapi disebabkan harini teruja sebab dah lama tak naik bas, jadi cerita pasal bas lah dulu.


Alhamdulillah.. I'm learning something new today. Good management will drive to good mood. Good mood--> effective ppl.


[berjalan,melihat,mentafsir] 😁

Kisah 11 Januari

Monday, January 11, 2016



The end of the today is: hati yang bahagia.



Tkasih Mak, Tkasih kak Tina, Tkasih Ust. Marziah, tkasih Dr yang bagi MC..


Harini Allah memperlihatkan kepada saya bagaimana infaq RM50 boleh jadi hampir RM200... 


Harini Allah membantu seorang yang demam tapi boleh pandu kereta.. Dan dia kembali sihat.


Harini Allah datangkan seseorang memberi feedback positive, padahal kalaulah dia tahu.... Aku hampir tersungkur dan tidak mampu.


SubhanAllah.. Hebat-Nya ALLAH.



~~Be strong is not an option, it's a must~~


P.s: Tahniah Muntaqim & Mardhiah atas pengumuman hari ini😍

Demam Januari

Sunday, January 10, 2016
 


Dah hari ke 3 suhu badan tak menurun.   




Doakan dikurniakan 'afiat berpanjangan 




Dosa diampunkan.

 



& rajin mengaji Quran.





Sepanjang 3 hari demam, da telan 2 biji panadol & makan 1sudu lebih madu yaman n madu kelulut. Madu yaman subhanAllah superb best sedap & likat. Tak pernah rasa madu sesedap tu. The good thing is,lepas makan x sampai setengah jam, badan boleh bangun, kepala boleh diangkat & sampai boleh drive kete jap td. Alhamdulillah. Ssguhnya madu itu penawar. & quran itu jua syifaa' (cume nak mujahadah n istiqamah tu Allahuakbar teramat payah) 



-gambar di Masjidin Nabawi Disember 2015-

Bingkisan Maulidur Rasul

Friday, December 25, 2015
12.17am
Harini tidur bertemankan 3 anak buah,
B.Awliya +B. Awfiya+ B.Amani..
Alhamdulillah satu kegembiraan yang tak dapat terluah dengan kata-kata..

Petang tadi mereka dengan gembiranya tolong aku mengemas sekolah tempat mengaji,
malamnya lepas dinner dengan khusyuknya mendengar dan menonton kisah Nabi saw.. dengan peta2 sekali cda tunjuk kat mereka tengok sampai tertidur...

Dari kisah tentera abrahah, Nabi saw lahir, dan berhenti semasa penghijrahan Nabi saw.. (sambil tengok youtube dan maps)

agaknya macamnilah perasaan ibu bapa (mungkin lebih lagi), walaupun penat tapi puas dan sangat gembira dapat melayan + tengok anak2 mereka membesar dan belajar..Alhamdulillah.. masa yg bermanfaat inshaAllah

Semoga kita semua layak beroleh syafaat Nabi saw, so kene up lagi bilangan selawat ni nampaknya.

Ada orang pesan, kalau tak boleh 1000 kali sehari, 2000 lah ye..

Allahumma solli 'ala sayyidina Muhammad..~