200x200

اللهم صل على سيدنا محمد وعلى ال سيدنا محمد
  • suatu lakonan sementara

    waktu itu sentiasa dekat

  • Mencari jalan pulang

    "Wahai orang2 beriman, jagalah dirimu; kerana orang yang sesat itu tidak akan membahayakan dirimu apabila kamu telah mendapat petunjuk" (al-Maidah: 105)

  • Sabar

    (3 : 200 ) Sabar dan kuatkan kesabaranmu, dan bersiap siagalah

  • Jangan engkau marah

    La taghdob, be the strongest person on earth

  • Harta tak akan di bawa mati

    Sok sok Mungkar Nakir soal dalam kubur

Geram..

Tuesday, February 11, 2020
Harini beli nasi.. tinggal dlm kete..
Mtk aku amik.. kete kunci huhuhuhu

Bila xnk amik.. mngomel comel..
Kita turun lah amik..

Tapi dia makan tak igt bini...

A kuis2 makan tulang..
A kemas umah.. masak.. basuh baju utk dia..
xde common sense bini lapar..
kot...

balik tnya nasi, marah2..
pastu wat2 ulang quran..
makan.. mandi gi masjid..

A tunggu punya lama..
pastu kata ada tahlil..

A tahan lapar...
kata lapar..
dia kata x bawa duit..
bini mandi solat...
kua tapau mi...
balik dia x blk lg..
xpe.. x kisah pun..

umah ktang ktung..
tau marah.. serabut

ptt A tido awal..
camtulah.. xde masa bersama..
sibuk manjang..
siang malam..

the end

hikayat kucing hitam A di Padang, Malaysia
kacuk Jawa

I’m back on 2020!!

Thursday, January 23, 2020
Assalam Blogku...Rindu sama kamu...
InshaAllah tahun 2020 ni nak banyakkan menulis blog sebagai salah satu cara brain dump....


Haaa..Lepaskan apa yang terbuku di kepala..
Baru boleh tidur dengan tenang.....=]

Marah lagi...

Balik tadi banyak kali abang sebut... Katanya Isteri ni punca rezki suami kan.


Berulang kali dia sebut.. Rasanya ada nak dekat 5 kali.
Dah rasa bersalah la tu.Harini angin ahmar mana ntah datang sampai semena mena aku yang kena..
Kena marah lagi.... :(
.
.
.
Kadang kita ringan mulut meminta maaf, namun berat hati menahan sabar.
Ringan mulut kita berjanji, kadang kekuatan itu tidak cari. Hanya sekadar tebu di tepi bibir.
.
.
Ingat, wanita itu clemennya emosi..
Sekali disentuh, tidak secepat itu ia kembali reda..
.
.
Maaf tak semudah bicara...
Maaf itu hati yang menerima semula..

-Tak boleh tidooooo pls help

Warming Up Ramadan

Sunday, May 21, 2017
Warming up Ramadan.

Salam. Sempena Ramadan nak datang dalam beberapa hari lagi, aku terlintas nak share di sini.

Bagi yang pernah belajar UIA, dia pasti rindu dengan suasana yang UIA yang sangat meriah sambutan Ramadannya. Meriah dengan tazkirahnya, iftarnya, dan macam2 lagi. Boleh kata kalau ambang Ramadan tu terasa auranya. Tapi untuk yang dah kerja dan tak berapa rajin, dia akan rasa kosong dan lesu kalau tak cari benda-benda ni. Ha macam aku lah tu.

Semalam aku cakap kat diri sendiri, awat sejuk & lesu je nak sambut Ramadan kalini. Lama dah tak dengar ceramah, tak macam dulu-dulu.

Tapi Allah tu maha mendengar..

Harini kebetulan Allah ringankan kaki nak ikut parents gi masjid. (Selalunya ak malas dan prefer solat sendiri).

Masa solat tadi, imam baca surah ar-Rahman dengan syahdu.. Dengan suaranya yang sedikit serak, bacaan yg skit laju macam org muda, terlintas dalam hati, imam ni imam baru. Sedap & khusyuk sungguh baca.

Then, lepas solat ada kuliah subuh ttg Ramadan. Oleh ustaz yang sama jadi imam. Pelik pula sebab selalunya kuliah subuh hari lain. Bila selak tirai,
rupa-rupanya, beliau adalah Ust Tuan Ibrahim Tuan Man.. Patutla sedap bagi ceramoh. Kuliahnya ringkas, tapi padat dan padu Allahuakbar.

Antara isi-isinya:

1. Amalkan doa Allahumma Baariklana fi Syaaban wa Ballighna Ramadan. Gunakan kata ganti diri -na(kami) walaupun untuk diri sendiri, sebab bukan semua orang Allah bagi jumpa Ramadan.. jadi doakan untuk 'kita'.

2.  Ramadan itu Allah bagi puasa sebab nak bagi masa yang panjang untuk beribadah. Jimat dah masa kita kat situ. Kalau ikutkan masa nak masak, nak makan, masa basuh tangan, lama jugak.

3. Banyakkan mohon keampunan, sebab dosa akan menjadi penghalang kita. Amalan sikit takpe, kalau kumpul dah mendekatkan kita dengan syurga. Tapi kalau ada dosa, dosalah menjadi penghalangnya. Mohon jauh.

Bapak ak pesan, Ramadan ni kalau kita tak mentally ready, memang macam mimpi, sedar-sedar Ramadan dah berlalu tanpa kita dapat sebarang benefit. Rugila kita sedangkan Ramadan ni merupakan bonus & hadiah Allah untuk kita semua.

Ada jugak yg pesan, orang kita asyik sedia untuk Raya je. Cuba praktis sambut Ramadan sekali sekala. Mana baju baru Ramadan kita nak wat terawih? Mana rida' Ramadan kita? Mana telekung baru utk trawih kita?

Ada jugak yg pesan lagi, minggu terakhir ni manfaatkan dengan banyak pegang dan baca quran. Supaya senang kita nak praktis 4 minggu depan ni. Kalau malas sangat, pandang je Quran sambil fikir apa la dosa ak sampai aku susah sangat nak ngaji ni.. Haha aku la selalu wat gitu. Mohon nangis berjemaah. Kua3.

Bulan Ramadan bulan mulia. Bulan Quran. Bulan yg sama, natijah yg berbeza. Bulan untuk latih kita internally, roh kita, emosi kita, peribadi kita, solat kita, sedekah kita supaya menjadikan diri kita lebih baik 11 bulan mendatang. The race is within us ourselves, not among anybody else.

Jom niatkan awal-awal untuk manfaatkan bulan berkah ini. Ojo kelalen, guyu-guyu...(Jangan lupa yaa..)

 Ramadan yang sama, natijah yang berbeza.

Semoga terus bersemangat & goodluck untuk diri sendiri terutamanya.


-cikda

4 Oktober

Wednesday, October 5, 2016

Alhamdulillah~ 

Penat yg berbaloi


Menyambut mereka yg baru balik

Mcm tak sangka boleh setel jadi maid berjaya dlm ~1 jam 


Kadang-kadang tak perlu tunggu

Kelapangan masa

Tapi 

Perlu cari kelapangan hati

Sebab hati yg lapang tak akan berkira dengan masa yg digunakan


Hati yang lapang

Ialah

Hati yang redha 

dengan tanggungjawab

Hati yang penuh 

dengan kasih sayang

Hati yang tidak berkira 

untuk memberi


Distance makes love grow fonder~ today i got the strength~ 


Tq Allah

Tq my familia


Walaupun orang tu selalu wat sakit hati, tapi tu lah yg wajib disayangi. #pasrah 

Maafkan je lah sblum tido.


Kui3


Almulk jom utk diri sendiri.

#randombabbling

Monday, September 12, 2016


JADI ORANG DAPUR
.
Hari raya merupakan hari merasakan "kenikmatan" menjadi seorang kitchen & house engineer. Kena rasa sakit pinggang seround dua baru padan. Huahua.
.
Sakit pinggang weh...
.
Perasaan berdebar & stress kalau kena kemas umah yg bersepah & prepare hidangan dalam masa setengah jam sebelum orang dtg. Hanya orang dapur sejati yg memahami keh3.
.
.
#kecohjerlebih:p
#barubrapajamjeni
#daupdatestatus
#kih3
.
Oh ye, Tq for coming to our humble house Syaraf, abi & umi ^__^

Aidiladha 2016

Salam Aidiladha buat semua muslimin muslimat, mohon maaf zahir batin drpd saya & keluarga😌

Semoga Allah menerima ibadah & pengorbanan kita yg lalu 
&
menjadikan kita manusia yg suka berkorban baik dari segi masa, tenaga,harta, jiwa, perasaan mahupun keluarga atas jalan kebaikan😌

قل متع الدنيا قليل..

Keletihan itu akan hilang, namun kebaikan itu akan kekal. Dunia tempat bercucuk tanam untuk sebuah kehidupan akhirat yang pasti,kekal & abadi. 

Bukan ustazah,
Huda Idris

Thank You Kuala Lipis & Dr Z

Thursday, August 11, 2016

Alhamdulillah terima kasih Kuala Lipis & orang-orangnya yg baik. Time changes, memories don't, kindness & good deeds is just blooming in the heart of others. Keep spreading good & positive vibes... Respect on you Dr Z. Tq friends for awesome teamwork spirit. جزاك الله may Allah grant you happiness. 

Thanks to Huey Miin oso 😘

#SyukurSelalu #yahayyuyaqayyum #birahmatikanastagith #aslihlisha2nukullih #walatakkilniilanafsi #thorfataain

Siiru 'ala barakatillah


Selesai menghubungi che long kesayangan nik atikah di kelate nu, amg Allah mempermudahkan semua urusannya, perjuangannya dan keluarganya..

Akhir sekali, clong ucap "siiru 3ala barakatiLlah.."

Jaga diri huda..jaga iman & akhlak.. Ifhfazillah yahfazka.. 

P.s: harini rasanya Allah ajar utk berkorban rm250 sebab kecuaian menjaga diri & hp. Retak beribu. Xpela, harga sebuah muhasabah. 

Corat coret Ogos 2016

Saturday, August 6, 2016
Assalamu'alaikum.. Blog ak yg da berhabuk..

Suka ak menconteng kt blog ni.. Since download apps, senang nak menulis.. Lagipun rasanya tak de orang baca skit kat sini. HAHA.

Harini seronok alhamdulillah sebab Inas ucapkan terima kasih cikda. Ak tanya sebab apa.. Sebab tolong masakkan nasi goreng. Alahai anak saudaraku. Sama2. Walaupun makcikmu ini jarang bebenor masaknya.

So ceritanya semalam... Alhamdulillah hati ak tenang. Dan sejak beberapa ketika, Allah permudahkan aku untuk bangun awal hampir setiap hari. (Bangun awal tak semestinya kuat hati utk ibadah-semuanya bergantung kpd rahmat Allah & hati masa tu) & pagi tadi pun aku bangun awal. Rasa hati kalini lebih lapang, ringan, dan tenang.

Istikharah bukan sahaja utk urusan jodoh ya=] Semua urusan pun boleh istikharah. Jom sekarang aktifkan mode mencari & menjemput rezki. Aktifkan mode menuntut ilmu Ilahi.

Setelah3 minggu berjalan2 masa weekend, Weekend kalini ak duk kuantan je walaupun ayah mak sekali lagi ke KL gi kenduri & umah kak ngah. Jadinya banyak benda nak kena buat kalini.

Sekarang, Inas dah ajak aku buat layang-layang. Ok inas let's bring it on...