200x200

اللهم صل على سيدنا محمد وعلى ال سيدنا محمد

Hormon yang beramar ma'ruf nahi mungkar :)

Wednesday, July 28, 2010



Salam kasih sayang rx8, membina personaliti kendiri.

SubhanALlah walhamduliLlah waAllahuakbar.

Maha Suci Allah di mana jiwa-jiwa kita berada dalam genggamannya, Yang menciptakan segala sesuatu dengan penuh disiplin dan bersistem.

Lama dah tak update benda alah ni (ayat tipikal). Jadi, doa-doakan saya rajin dan istiqamah menghidupkan blog ini...mengikut kesesuaian keadaan. insyaALlah. tQ!

Ade ape dengan tajuk hari ni? Hormon yang beramar ma'ruf nahi mungkar . Haha pelik. Nilah yang baiknya kalau belajar pharmaco. Tiba2 rasa seronok pulak, despite of too many lecture notes yang tak berjijok lagi. (means banyak lagi lecture notes yang tidak direvised) Ha ni nak cerita ni. Jangan bising-bising.

Hormon yang beramar ma'ruf nahi mungkar

Huhu. Kenapa amar maruf nahi mungkar? Ayat je bombastik. Sebenarnya, saya nak cerita dalam sistem badan kita yang penuh berdisiplin, ada hormon2 dan neurotransmitter yang Allah ciptakan sebagai blocker.

Dalam badan kita sendiri hakikatnya pun, bila sokmo excitatory, akan ada blockernya. Sebab, kalau excitatory too much, boleh jadi banyak akibat buruk. The muscle will become fatigue, stiffnes, dll.. (sila faham yang excitatory akan mengeluarkan Ach banyak-banyak :D)
ini dia motor end plate.. sokmo-sokmonya, Ach akan depolarize dan menjalankan excitatory di muscle.. (IPSP)


Jadi, wujudlah neuromuscular blocking agents yang menjalankan nahi mungkarnya... contohnya macam curare in general. Curare ni akan tolong untuk block Ach, untuk elakkan muscle kita ada prolong contraction.. Kalau tak, berat, berat...

kerja neuromuscular blcking agents ialah block Ach!


kalau nak tambah lagi, panjang ceritanya... neuromuscular blocking agents have two basic mechanisms. First, as the blockers at motor end plate(neuromuscular). Second, excessively depolarize at motor end plate). Neurotransmitters that involve also different. Kalau blocker kat motor end plate, sokmonya curare atau d-tubocurarine. Kalau depolarize kat motor end plate pulak, sokmonya succinylcholine.

Tara.. Alhamdulillah.

Apa kena dengan kita leni?

Apa kena mengena dengan kita? Ada ke yang bersangkut paut?
Bagi mereka yang berfikir dan cinta akan kebenaran, sudah tentu neurotransmitter yang berdisiplin dalam badan kita ni boleh diambil sebagai ibrah. Mahupun boleh jadi dalil aqli, yang bila kita berlebih2, perlu ada butang pause di situ. Interaksi antara neurotransmitter yang berlainan pun(Ach dan blocker) menunjukkan yang manusia ini saling memerlukan. Kita tak boleh hidup sorang-sorang. Perlu ada yang menegur andai kita berlebih-lebihan, perlu ada yang menasihat jika ada yang terlupa, perlu ada yang mendidik jika ada yang masih termangu-mangu.. dan perlu ada give and take. Nice!

Allah tunjukkan satu disiplin di dalam badan kita sendiri..walau hakikatnya saiznya jauh bernanocm lebih kecil dari apa yang kita boleh nampak... 1 Disiplin yang cantik!

Allahuakbar! Jika kita mengimbas kembali apa yang al-Quran ajar..

1. perlu ada segolongan umat yang ber amar maruf dan nahi mungkar... (Ali Imran 104)
2. ..Dan berilah peringatan, ssghnya peringatan itu bermanfa'at bagi orang2 beriman.. (Surah Al-Mukminun)..ayat tak sure..maaf ye
3. ..Allah menyukai mereka yang berjuang di jalan Allah ibarat satu bangunan yang kukuh (Surah Saff)

nescaya, akan lebih membuka mata hati kita... Allah ajar perlu ada 'block'nya jika ada excessiveness (in every aspects)..berdisiplin...

jadi sahabat..mari rapatkan saff, luruskan hati, smg ilmu2 yang kita belajar akan lebih terus terus dan terus mendekatkan diri kita kepada-Nya...

akan memandu kita untuk menunaikan tangunggjawab pada-Nya..

kan kita khalifah?

Wallahu'alam.

312am,
Bilik kasih sayang,
Talhah 3,
Indera Mahkota.

P.S: yana, cepat sihat!

3 thoughts from optimists:

  1. muSafir said...:

    salam

    hudaaaaaaaaaaaaaaaaa..
    kaifahal nti?
    lama x dengar khabar.
    =)

  1. Tukang Titis said...:

    hormon yang bersalam-salaman ada x?

  1. huda.. said...:

    wassalam musafir..ana alhamdulillah bikhayr. wan rnt.. slmt mnyambut ramashan! ramadhan kareem:)


    bukhari~ salam syeikh.. hormon bersalaman.. x tahu la.. ade jumpe ke? bleh la kongsi plak eh.. :)

Post a Comment